Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN/Ipsos: Alliansväljarna föredrar Lööf som statsminister

Centerledaren Annie Lööf och Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Centerledaren Annie Lööf och Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna är fortfarande det största borgerliga partiet, men en majoritet av alliansväljarna vill helst se Centerns Annie Lööf som statsminister. Stödet för Anna Kinberg Batra är svagt även bland M-väljarna. 30 procent av dem föredrar C-ledaren som statsminister, visar en mätning från DN/Ipsos.

Av hävd är det ledaren för det största borgerliga partiet som utmanar Socialdemokraternas partiordförande om statsministerposten. Ännu har ingen borgerlig politiker i ledande ställning offentligt ifrågasatt Anna Kinberg Batras ledarskap inom alliansen men de politiska styrkeförhållandena har skiftat snabbt på senare tid.

Läs mer: Ewa Stenberg: C-ledaren vore ett flöte för alliansen

Centern har haft en remarkabel uppgång i opinionen. Moderaterna har samtidigt rutschat brant utför, särskilt efter partiledarens besked i januari om att hon vill ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla den rödgröna regeringen redan före valet 2018.

Att balansen mellan Centern och Moderaterna har kantrat syns också tydligt i en ny mätning från DN/Ipsos där väljarna har fått ta ställning till olika statsministerkandidater. Annie Lööf föredras som statminister framför Anna Kinberg Batra av en klar majoritet. 6 av 10 alliansväljare tror mest på C-ledaren. Bland alla väljare är hennes övertag över M-ledaren ännu större (se grafik).

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, ser flera faktorer bakom Centerledarens popularitet.

Det är ganska lätt att vara den populära övertygelsepolitikern som ses som rakryggad när man inte har regeringsmakten.

– Nya konfliktfrågor dominerar svensk politik. Det handlar om ett öppet, optimistiskt och liberalt synsätt mot ett synsätt som präglas av stängda gränser, betoning av den egna nationen och stram invandring. I den här konflikten har Annie Lööf och Centern blivit den tydligaste motpolen till Jimmie Åkessons sverigedemokrater. Det är en position med stor potential, säger David Ahlin.

Mätningen visar också att tvivlet på Anna Kinberg Batras lämplighet som statsminister finns i de egna leden. 3 av 10 M-väljare ser hellre Annie Lööf på posten. Det kan jämföras med att fler än 9 av 10 centerpartister står bakom den egna ledaren. Dessutom är det en betydande del av centerväljarna (39 procent) som föredrar Stefan Löfven (S) som statsminister om valet står mellan honom och Anna Kinberg Batra.

– Moderaterna är ett mindre parti i dag, ändå finns det bland dem som fortfarande stöder partiet en betydande minoritet som föredrar Annie Lööf. Det är ett anmärkningsvärt resultat. Anna Kinberg Batra har en svag ställning, säger David Ahlin.

Statsvetaren Jenny Madestam är specialiserad på politiskt ledarskap. Hon ser Annie Lööfs attraktionskraft i tydligheten och övertygelsen när det gäller liberala principer. Det är egenskaper som väcker respekt även bland rödgröna väljare. Men det är en sak att vara en uppstickare i opposition och något helt annat att vara statsminister, påpekar Jenny Madestam.

– Det är ganska lätt att vara den populära övertygelsepolitikern som ses som rakryggad när man inte har regeringsmakten. Skulle Annie Lööf bli statsminister så kommer det att läggas ett helt annat ansvar på henne som kräver kompromisser och att man inte håller fast stenhårt vid alla principer. Det är det vi ser med Miljöpartiet nu, säger Jenny Madestam.

SD-ledningens strategiska mål att bli ett stödparti för en moderat statsminister gillas av partiets väljare, enligt DN/Ipsos mätning. En klar majoritet föredrar Anna Kinberg Batra framför såväl Annie Lööf som Stefan Löfven. SD-väljarnas borgerliga profil syns också i att en klar majoritet av dem trots allt hellre ser Annie Lööf än Stefan Löfven i Rosenbad, trots de starka motsättningarna mellan SD och C.

När väljarna får ta ställning till fyra statsministerkandidater på samma gång så kommer Stefan Löfven ut som klar etta med stöd av 37 procent, men då är alltså de borgerliga sympatisörerna uppdelade på två kandidater. Värt att notera är också att Jimmie Åkesson får lika stort stöd som Anna Kinberg Batra.

– Vi har sett i våra andra förtroendemätningar att Stefan Löfven har återhämtat en del. Det är inga rekordsiffror men ändå ett godkänt betyg, säger David Ahlin.

Stefan Löfven har starkt stöd som statsminister från de rödgröna väljarna (runt 9 av 10). Eftersom DN/Ipsos inte har ställt exakt de här frågorna tidigare så går det inte att utläsa vilka effekter terrorattacken i Stockholm den 7 april kan ha haft.

 

Statsvetaren Jenny Madestam om. ..

... Annie Lööf:

När hon tillträdde som partiledare upprepade hon som en papegoja att Centern skulle vara tydliga. På senare år är det faktiskt det hon har varit, i betydelsen principfast. Hon har hållit kraftfullt i rodret och inte vikt en tum från vart hon vill att partiet ska. Hon tror på det hon säger och det skapar förtroende. Men det har tagit flera år för henne. Krisen kring partiets idéprogram var vändpunkten, hon tog den fajten och det stärkte henne.

... Anna Kinberg Batra:

Hon har inte på samma sätt visat att hon kan träda fram och ta täten i en inre konflikt. Det finns spänningar i partiet men de har aldrig riktigt blossat upp. Kovändningen i fråga om Sverigedemokraterna har väckt frågor om hennes ledarskap. Det är problematiskt när man inte lyckas förklara varför man gör så. Hon uppfattas som kontrollerad och manusbunden. Hon behöver visa vad hon genuint bottnar i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.