Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dnipsos-januaripartierna-ar-ikapp-de-konservativa/

Svensk politik

DN/Ipsos: Januaripartierna är ikapp M, KD och SD

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Paul Hansen

Coronakrisen har skakat om den svenska opinionen, visar DN/Ipsos mätningar. Under våren har januaripartierna sammantaget vuxit medan det samlade väljarstödet för M, KD och SD krympt. Socialdemokraterna ligger i juni kvar på en hög nivå trots växande kritik mot den svenska strategin.

Riksdagsåret är på väg mot sitt slut efter några månader som har förändrat både den politiska dagordningen och väljarnas sympatier. Kriminalitet och integration var heta områden när riksdagsåret inleddes i september ifjol. Efter årsskiftet kom det nya coronaviruset och allt fokus hamnade på smittskydd och sjukvård. 

Ewa Stenberg: Här är tre avtryck av viruset som kommer att bestå 

Inledningsvis betonade även oppositionspartierna nödvändigheten av att lägga partipolitiken åt sidan och sluta upp bakom regeringen inför utmaningarna. Parallellt steg Socialdemokraternas opinionssiffror till över 30 procent. Det är en nivå som partiet inte varit på sedan flyktingkrisen 2015, undantaget någon enstaka notering i samband med att den borgerliga alliansen bröt samman efter förra valet.

På senare tid har dock regeringens agerande ifrågasatts i ett alltmer upptrissat tonläge. Ebba Busch (KD) har sagt att regeringen med ”berått mod” lät smittan sprida sig och Jimmie Åkesson har beskrivit dödsfallen i covid-19 som en ”massaker”. Ulf Kristersson (M) har mer återhållsamt men desto mer envist kritiserat senfärdigheten med testerna.

Läs mer: Lågt förtroende för äldreomsorgen i DN/Ipsos mätning

DN/Ipsos junimätning visar dock att Socialdemokraterna trots växande kritik ligger kvar på de höga höjder som partiet klättrat upp till under våren. Riksdagsårets sista notering för S blir 31 procent, samma som i maj. Men uppgången har alltså stannat av och hur hållbart stödet är i nästa fas av coronakrisen återstår att se.

Summeringen av vårens väljarströmmar visar också att Sverigedemokraterna är den största förloraren, även om nedgången har bromsats i DN/Ipsos junimätning. Efter att ha tappat fyra mätningar i rad ligger SD still på 20 procent i juni. I januari hade partiet 24 procent och låg jämsides med S i kampen om att vara största parti. Juniresultatet är ändå klart över valresultatet på 17,4 procent

Samtidigt får Moderaterna i den nya mätningen bara 17 procent av väljarstödet, ett brott i den försiktigt positiva positiva trend som partiet varit inne i de senaste månaderna. Därmed är M åter under valresultat på 19,8 procent. Om detta är bestående för M eller bara ett tillfälligt tapp får kommande mätningar utvisa.

Läs Ewa Stenbergs analys: Borgfreden bröts i direktsändning 

Alla de här förändringarna får sammantaget stora effekter på styrkeförhållandena i opinionen mellan de block som utkristalliserades under kampen om regeringsmakten efter förra valet. Då vägrade Centern och Liberalerna att släppa fram M-ledaren som statsminister med stöd av SD (och KD). Istället gjorde de upp med S och MP om januariavtalet och Stefan Löfven kunde sitta kvar.

I februari i år, innan coronakrisen slagit till i Sverige, hade M, KD och SD med 48 procent av väljarna bakom sig ett försprång på drygt 9 procentenheter till januaripartierna på 39. I juni har januaripartierna stöd av 44 procent av väljarna och ligger i praktiken jämsides med M, KD och SD (med sammanlagt 45 procent). 

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, pekar dock på inte bara en utan två besvärande omständigheter för januaripartierna.

– Två av dem har så lågt stöd att det är oklart om de skulle klara av att mobilisera tillräckligt med väljare för att hänga kvar i riksdagen, säger han.

Det handlar om Miljöpartiet som i junimätningen hamnar under riksdagsspärren med 3 procent avrundat neråt. Liberalerna hamnar bara något högre med 4 procent avrundat uppåt och är alltså definitivt kvar i farozonen.

Riksdagsårets slut innebär också halvtid i mandatperioden. Fortfarande kännetecknas väljarkåren av samma splittring som ledde till att den senaste regeringsbildningen tog 131 dagar. De gamla blocken, de rödgröna (43 procent) och de borgerliga (38 procent), är fortfarande långt från att kunna bilda stabila regeringsunderlag . 

Dessutom räcker januaripartierna bara som regeringsunderlag så länge Vänsterpartiet tolererar dem. V har tappat till S under våren från en toppnotering på 12 procent i mars och ligger för tredje månaden i rad på 9 procent. Det är dock över valresultatet på 8,0 procent och gör V till fjärde största parti i opinionen just nu.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har legat mer eller mindre jämsides under våren och landar bägge på 7 procent i juni. 

Ämnen i artikeln

Ipsos
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt