Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN/Ipsos: Moderaterna tappar i tunga profilfrågor

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Väljarnas förtroende för Moderaternas politik fortsätter att falla på tunga områden som Sveriges ekonomi, invandring och försvar. Det visar en mätning från DN/Ipsos. Endast 9 procent anser att M har bäst politik för att förhindra terrorbrott, vilket placerar partiet klart efter både S och SD.

När det drar ihop sig till 2017 års Almedalsvecka är den politiska scenen rejält ommöblerad jämfört med samma tid förra året. Framför allt har Moderaterna hamnat i en djup opinionskris som avspeglar sig på flera sätt i DN/Ipsos mätningar. Partiets väljarstöd har fallit från 24 procent till 16. Andelen väljare som har förtroende för partiledaren Anna Kinberg Batra är nere på 21 procent jämfört med 40.

Läs mer: Kinberg Batra rasar i förtroende

Trenden är också negativ när det gäller förtroendet för partiets politik, visar DN/Ipsos junimätning. Allvarligast för partiet är att andelen väljare som anser att M är bäst på att sköta Sveriges ekonomi på ett år har fallit från 40 till 27 procent. Detta var länge Moderaternas paradgren, efter att den M-ledda alliansregeringen ridit ut den globala finanskrisen som bröt ut 2008.

Läs mer: Ewa Stenberg: Bottenbetyg åt M är en underdrift

– Statistiskt sett är det dött lopp. Under de senaste tio åren har Moderaterna haft ett rejält övertag, men den här mätningen bekräftar att det är borta nu. Det är ett rejält tapp, säger han och påpekar att förmågan att sköta Sveriges ekonomi brukar pekas ut som en avgörande faktor för vilket parti väljarna faktiskt röstar på.

Under de senaste tio åren har Moderaterna haft ett rejält övertag, men den här mätningen bekräftar att det är borta nu.

David Ahlin är opinionschef på Ipsos.

Jämfört med för ett år sedan har Moderaterna tappat förstaplatsen när det gäller jobb och sysselsättning samt försvar. Även i fråga om lag och ordning har partiet förlorat tätpositionen, men där gäller jämförelsen en mätning som gjordes i januari i år. Flykting- och invandringsfrågor är ytterligare ett område där M tydligt backar, från förtroendesiffror på 14 procent för ett år sedan till 8 i nuläget.

Moderaterna rankas visserligen fortfarande högst på området, men Socialdemokraterna är hack i häl med förtroendesiffror på 26 procent.

– Det är kanske det mest iögonfallande, med tanke på Moderaternas försök att profilera sig i migrationspolitiken. Partiet har lagt mycket energi på det men inte vunnit något förtroende. I stället har Sverigedemokraterna blivit ännu starkare på området, säger David Ahlin.

Bilden av Moderaternas svaga ställning förstärks av väljarnas syn på vilket parti som har bäst politik för att förhindra terrorbrott. Det är en fråga som DN/Ipsos nu har ställt för första gången, för att pejla reaktionerna på den senaste tidens terrordåd, bland annat i Stockholm. Endast 9 procent pekar ut M som bäst lämpade, vilket ger en tredjeplats klart efter både S (17) och SD (16).

DN/Ipsos mätning kan ses som ett styrkebesked för Socialdemokraterna, som rankas högst av väljarna på 7 av 10 områden. Till exempel är S nu enligt väljarna nummer ett när det gäller försvar samt lag och ordning, traditionellt Moderaternas hemmaplan.

– Mätningen visar att Socialdemokraterna har fått en mer dominerande ställning i svensk politik, säger David Ahlin.

Men även S har problem. Välfärden är traditionellt partiets kärnområde men här har väljarnas förtroende fallit under det senaste året. Exempelvis svarar bara 22 procent att partiet har den bästa politiken för äldreomsorgen, jämfört med 29 procent för ett år sedan. När det gäller sjukvård har det skett ett tapp från 30 till 25. Nedgången sammanfaller med att det har förts en kritisk debatt om långa vårdköer och sjukhusnedläggningar.

Läs mer: Ledare: M-krisen har bara börjat

DN/Ipsos mätning indikerar att Sverigedemokraternas försök att bredda sig börjar bära frukt. Partiet tar sig nu in på topp tre inom fem politikområden när väljarna rankar vem som har den bästa politiken i respektive fråga. Klart stärkt förtroende kan noteras för SD både inom äldreomsorg och inom sjukvård, om än från låga nivåer. I partiets vårbudget lyftes vården fram som en ny profilfråga.

Samtidigt har SD:s övertag på övriga partier i hjärtefrågan invandring vuxit ännu mer. 25 procent av väljarna har störst förtroende för SD, jämfört med 17 för S och 8 för M.

En ljusglimt syns i mätningen för Miljöpartiet. Förtroendet för MP:s klimat- och miljöpolitik har fallit sex mätningar i rad. Nu noteras dock en liten uppgång och 31 procent av väljarna pekar ut partiet som bäst på området. Möjligen finns ett samband med att miljöfrågorna på senare tid blivit viktigare i väljarnas ögon, se artikel här intill.

 

Detta har hänt – ett år i politiken

September: Regeringens höstbudget visar att svensk ekonomi är stark men arbetslösheten bland utrikes födda är ett stort problem.

November: Regeringens utredare presenterar sitt förslag om vinsttak för välfärdsföretag. Alliansen och SD är helt avvisande.

December: Den internationella Pisamätningen visar att svenska elevers kunskaper har förbättrats, men skolornas bristande likvärdighet pekas ut som ett stort problem.

Januari: M-ledaren Anna Kinberg Batra meddelar att hon vill fälla regeringen med hjälp av SD redan före nästa val. C och L är helt emot.

Februari: ÖB slår larm om att försvarets pengar inte räcker. Regeringen, M, C och KD gör upp om att skjuta till 500 miljoner kronor redan i år.

April: Fem personer dör i en terrorattack på Drottninggatan i Stockholm. En person grips. Regeringen och de borgerliga enas om åtgärder mot terrorism.

Juni: De borgerliga och SD kräver att regeringen ska dra tillbaka tre skattehöjningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.