Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN/Ipsos: Samarbete splittrar Moderaternas väljare

Anna Kinberg Batra (M) och Jimmie Åkesson (SD).
Anna Kinberg Batra (M) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Roger Turesson, Daniel Q Constantini

M-väljarna är splittrade i synen på vilka partier Moderaterna bör samarbeta med. En fjärdedel pekar ut SD medan 15 procent tror på ett partnerskap med S, enligt en mätning från DN/Ipsos.

– De här väljargrupperna vill helt olika saker med partiet, säger David Ahlin på Ipsos.

Det parlamentariska läget är komplicerat och ingenting tyder på att det skulle bli enklare efter nästa val. Alliansen skapades för att borgerligheten skulle rå på den traditionella huvudmotståndaren Socialdemokraterna. Sedan dess har Sverigedemokraterna vuxit fram som en tredje maktfaktor i svensk politik. Att skapa samarbeten som ger hållbara majoriteter har blivit en stor utmaning.

Läs mer: ”Liberalismen står på spel när M öppnar dörren för SD”

Fortfarande är det ändå Socialdemokraterna och Moderaterna som gör anspråk på rollen som regeringsbildare. DN/Ipsos har frågat väljarna vilka samarbeten de anser att dessa två partier i första hand bör satsa på.

Resultatet visar att M-väljarna drar åt olika håll och på splittring mellan olika borgerliga väljargrupper. Framför allt nämner borgerliga väljare andra allianspartier men 24 procent av de moderata väljarna anser att SD hör till de partier som M i första hand bör samarbeta med. 15 procent av M-väljarna pekar däremot på Socialdemokraterna.

– De här väljargrupperna vill helt olika saker med partiet. Det illustrerar att Moderaternas vägval i regeringsfrågan faktiskt kan leda till nya väljartapp, säger David Ahlin.

Då har M redan tappat stort i opinionen, efter Anna Kinberg Batras besked om att M är berett att fälla regeringen med hjälp av SD redan före nästa val. Hon öppnade också för samarbete med SD i enskilda frågor. Förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) lanserade då den motsatta idén, att M i stället skulle vända sig till Socialdemokraterna.

De borgerliga partierna är djupt splittrade i synen på SD och det märks också i väljarnas syn på samarbeten. Bland Centerpartiets och Liberalernas väljare är det bara några få procent (4 respektive 5) som anser att Moderaterna bör vända sig till SD. Bägge är betydligt mer positiva till att Moderaterna närmar sig Socialdemokraterna.

– Det här sätter fokus på utmaningen i att bilda en moderatledd regering. Med nuvarande styrkeförhållande i opinionen är inte alliansen längre en riktigt trovärdig strategi, säger David Ahlin.

Centern har fått en speciell position i det förändrade politiska landskapet. Partiet är den mest populära samarbetspartnern bland M-väljarna. Samtidigt ser en stor andel av S-väljarna (36 procent) gärna att Stefan Löfven och Annie Lööf krokar arm. Socialdemokrater värderar därmed en allians med C i stort sett lika högt som en med MP. Men i första hand vill de att partiet jobbar ihop med Vänsterpartiet.

– Det är tydligt att även S-väljare är splittrade, säger David Ahlin.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.