Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 00:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dnipsos-stort-fortroende-for-anders-tegnell/

Sverige

DN/Ipsos: Stort förtroende för Anders Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Alexander Mahmoud

Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten gör ett bra jobb, anser en stor majoritet av svenskarna. I en undersökning från DN/Ipsos uppger nästan sju av tio att de har förtroende för statsepidemiologen.

Den svenska strategin mot coronasmittan har ett ansikte och det är Anders Tegnells. Så gott som dagligen i ett par månader har han stått i direktsändning från Folkhälsomyndighetens pressträffar och försöka förklara hur Sverige ska bemöta pandemin. Staplarna med dödstal har vuxit medan han upprepat direktiven: undvik att träffa folk om du är över 70, jobba hemifrån om du kan, tvätta händerna noga.

Utländska medier har häpnat över bristen på hårda tvångsåtgärder. Här hemma har meriterade forskare beskrivit Anders Tegnell och hans kolleger som ”talanglösa tjänstemän”. Han har också själv fått erkänna en del fel i myndighetens rapportering.

Hos den svenska allmänheten åtnjuter statsepidemiologen dock ett stort förtroende. Andelen som litar på hans förmåga uppgår till 69 procent i DN/Ipsos aprilmätning. Han misstros endast av 11 procent. Det är förtroendesiffror som borde göra både statsministern och övriga partiledare gröna av avund. Enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, är förtroendet för Anders Tegnell allra högst i den grupp som han har riktat sig mest till, de äldre.

Förtroendet för myndigheternas förmåga att hantera coronakrisen har generellt ökat från mars till april. I aprilmätningen har DN/Ipsos dessutom ställt frågor om enskilda myndigheter. Föga förvånande har Folkhälsomyndigheten förtroendesiffror på samma nivå som frontmannen Tegnell.

Förtroendet är något lägre för Socialstyrelsen (45 procent) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (51). I bägge fallen är dock andelen som har förtroende betydligt större än den som inte har det.

Allmänhetens förtroende för sjukvården har stärkts den senaste månaden, visar DN/Ipsos mätningar. Regionerna, som ansvarar för sjukvården, får dock betydligt lägre siffror än vården. Möjligen spelar det in att regionledningarna, inte minst politikerna, har fått kritik för att man varit dåligt förberedd för en pandemi. Det har uppdagats att beredskapen när det gäller exempelvis skyddsutrustning har varit undermålig.

Läs mer:

Förtroendet för vården stärks under coronakrisen

Lyft för Socialdemokraterna i opinionen under coronakrisen