Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN:s fotograf skottskadad utanför Mosul

DN:s fotograf Paul Hansen och Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson.
DN:s fotograf Paul Hansen och Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson. Foto: DN

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen blev beskjuten utanför Mosul i Irak på söndagsförmiddagen. Han träffades av två skott och opererades under söndagseftermiddagen för skador som dock bedöms som lindriga.

Paul Hansen och DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson befann sig cirka tre mil utanför Mosul för att bevaka de irakiska och kurdiska styrkornas försök att ta över staden från terrororganisationen IS.

De följde tillsammans med ett antal andra journalister en grupp kurdiska peshmergasoldater. Paul Hansen färdades en bit bakom peshmergastyrkorna när vad som verkar vara en krypskytt öppnade eld. Ett skott tog i hans hjälm och ett annat gick in i den skyddsväst han bar. Blodvite uppstod men initialt bedömdes han inte vara träffad i kroppen av något skott.

Läs också: Skottskadade Paul Hansen opererad och mår väl: ”Jag vill tacka skyddsutrustningen”  

Reportageteamet lyckades ta sig till sjukhus i Erbil där det konstaterades att en kula från en automatkarbin träffat ryggen.

– Det är en allvarlig händelse, men båda befinner sig i säkerhet i Erbil och Paul Hansen får den vård som han behöver. Han kommer att opereras inom kort, eftersom en kula har stannat kvar ytligt i ryggen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

– Vi pratar med såväl Paul som Erik löpande, och de mår efter omständigheterna väl, säger Peter Wolodarski.

Läs också: Reportar utan gränser: En extrem situation – men vi måste rapportera

Flera journalister befinner sig utanför Mosul för att bevaka stridigheterna. Paul Hansen är Sveriges mest prisbelönte journalist som förutom att ha utsetts till Årets fotograf vid åtskilliga tillfällen också erhållit utmärkelser som en av världens bästa pressfotografer.

Såväl Erik Ohlsson som Paul Hansen är mycket erfarna korrespondenter som bevakat krig och konflikter under åtskilliga år. De följde alla brukliga säkerhetsrutiner inför reportageresan.

Här kan du läsa Erik Ohlsson och Paul Hansens senaste reportage från Mosul

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.