Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DN:s läsare sågar SD-motionen: ”Det är inte 1614!”

Svär trohet till hans majestät. Då är du på god väg att bli svensk, anser två SD-riksdagsledamöter.
Svär trohet till hans majestät. Då är du på god väg att bli svensk, anser två SD-riksdagsledamöter. Foto: Suvad Mrkonjic/Expressen/TT

SD:s Mikael Jansson och David Långs motion om att invandrare bör svära lojalitet till Sveriges kung gick inte hem hos läsarna på DN:s Facebooksida. Här är ett urval av reaktionerna.

Ulrica: Ska SD:are svära trohet mot invandrarfamiljen Bernadotte!?

Daniel: Alltså jag älskar vårt kungahus och vår kung bjuder på mycket underhållning. Men att svära lojalitet till honom är väl som att svära lojalitet till Kalle Anka eller Pippi Långstrump.

Andreas: Då får SD svära trohet att aldrig mer äta kebab, tacos, pizza, pasta, potatis och annan utländsk mat som befläckar vår "svenska" kultur.

Sara: Om jag som svensk svär att jag inte har någon lojalitet mot kungen what so ever, vill de slänga ut mig då?

Gunnel: Kungen förresten, menar dom Zlatan? OK då.

Andreas: Först var Zlatan inte svensk nog, och nu ska folk svära trohet till karln som hyllade sultanen av Brunei med orden 'han har ju en kolossal närhet till folket'. SD + Carl Gustaf = SM i världsfrånvändhet

Reijo: Jaha jag är inte trogen honom ngt o bott här hela mitt liv o en vidimerad stamtavla till 1400-talet så jag skall flytta då?

Anders: Vi skriver 2014! Inte 1614!

Elisabeth: Vad skulle det leda till? Kungen och hans hov ringer på dörren om man beter sig "osvenskt"?

Alex: Jag har äran att vara Svensk medborgare sedan 20 år tillbaka och skulle gärna svära ed av trohet och lojalitet till landet och dess medborgare men aldrig till konung som en person även om jag gillar honom.

Anders: Jag och alla som gjort lumpen har ju svurit trohet mot Konungen, Riket och Fanan (någon gång i forntiden). Då blir min fråga till SD: Finns det något "bäst före datum" på mitt svärande. Eller måste jag förnya det? Precis som jag gör med mina tunga behörigheter på mitt körkort!

Martin: Så vi republikaner ska eventuellt olagligförklaras framöver?

Jörgen: Jaha, så vill dårarna lägga beslag på ytterligare ett nationellt attribut. Som rojalist betackar jag mig för att sammanblandas med fascister.

Jon: Svär trohet till Zlatan! Borde gälla alla och inte bara nytillkomna.

Mats: Orsaken till att vi fick Bernadottarna som kungar är att de var de som gick med på att ta med sig sina rikedomar till ett av krigssargat Sverige, mot att de fick bli kungliga. Med tanke på allt apanage som svenska skattebetalare betalat tillbaka genom åren vill jag nog påstå att vi betalat tillbaka med ränta och därmed kan avskaffa kungahuset.

Ali: Meh räcker det inte med att våra skattemedel går till kungens lyxliv? Och vad ska jag svära lojalitet till, kungens sexskandal?

Per: Hur kan någon öht ta ett parti som kommer med sådana här motioner på allvar?

Lars: Den enda nu levande Svensk som gjort detta är väl om jag inte har fel, en fd Tyska.

Tony: Svär etniska Svenskar lojalitet för kungen? Då får samtliga invånare göra likadant oavsett etniska bakgrund.

Bland de 160 kommentarerna som fanns på DN:s Facebook-sida vid 16-tiden fanns även en person som var positiv till förslaget:

Luis: Jag svär gärna lojalitet mot kungen! Han är faktiskt rolig! det ska vara genom en stor fest och han ska vara med tycker jag!

Vad tycker du? Kommentera och läs fler åsikter här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.