Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN:s tidigare chefredaktör Hans-Ingvar Johnsson död

Hans-Ingvar Johnsson.
Hans-Ingvar Johnsson. Other: Marcus Boldemann

Dagens Nyheters förre chefredaktör Hans-Ingvar Johnsson avled i torsdags kväll i Stockholm efter flera års sjukdom, 84 år gammal.

Hans-Ingvar var smålänning och drömde redan som gymnasist i Växjö om att en dag komma till Dagens Nyheter, helst som korrespondent i New York. Efter studier i Göteborg anställdes han 1958 på tidningen efter ett sommarvikariat. New York-delen av hans dröm gick i uppfyllelse fjorton år senare, men då hade han redan varit bland annat framgångsrik facklig reporter och medlem av redaktionsledningen.

Han var chefredaktör åren 1975-81 under en stormig tid i tidningen med både fackliga och tekniska omvälvningar. Redaktionens medarbetare krävde och genomdrev större inflytande, inte minst över chefstillsättningar. Grafiker och tryckare hade stark facklig ställning som krävde långa förhandlingar. Samtidigt infördes modern teknik vilket ibland ledde till omfattande produktionsstörningar.

Men ändå var Dagens Nyheters upplaga över 400.000 både när Hans-Ingvar Johnsson tillträdde och slutade som chefredaktör. Han stärkte nyhetsarbetet i tidningen samtidigt som han betonade vikten av välskrivna, personliga reportage. Det var han som tillsammans med Thorleif Hellbom och med stöd av den ekonomiska ledningen startade På Stan-bilagan, som till en början mötte kritik men som med tiden blev en stor succé. 

Den så kallade Geijer-affären 1977 fördystrade hans tid som chefredaktör. De uppgifter om förre justitieministern Lennart Geijer som DN publicerade dementerades så kraftigt av Olof Palme att tidningen fick be om ursäkt. Senare visade sig dock DN:s artikel vara korrekt i huvudfrågan.

1981 fortsatte Hans-Ingvar Johnsson sin journalistiska bana som DN-korrespondent först i London under Thatcher-åren och sedan i Östeuropa efter järnridåns fall. Han var en nyhetsjournalist av klassiskt slag med ett omfattande kontaktnät och samtidigt en lysande featureskribent med vida intressen. Efter pensioneringen från Dagens Nyheter medverkade Hans-Ingvar Johnsson länge med krönikor om stort och smått i sin födelsebygds tidning Smålandsposten.

Han sörjs närmast av sin hustru Kerstin Asp-Johnsson, före detta ambassadör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.