Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DN:s vetenskapsreporter Maria Gunther om amning

DN:s vetenskapsreporter Maria Gunther svarar på tre frågor om amning.

Foto: DNÄr det viktigt att amma?

– I utvecklingsländer där människor saknar tillgång till rent vatten kan amning vara skillnaden mellan liv och död för barnet. Men det finns inga belägg för att amning påverkar dödligheten bland friska barn i världens rika länder.

– Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att barn ska helammas i sex månader, och att barnet sedan ska få annan mat medan det fortsätter att ammas i upp till två år eller längre.

– Om amningen fungerar för mamman och barnet är det bästa sättet att ge spädbarnet den näring det behöver och samtidigt trygghet och närhet, men det går lika bra att ge modersmjölksersättning på flaska.

Foto: Vad ger amning för hälsoeffekter?

– Amning verkar minska risken för mag- och tarminfektioner och öroninfektioner under barnets första månader, men skillnaderna är små.

– Flera studier tyder på att amning kan ha långsiktiga effekter och minska risken för högt blodtryck, övervikt, fetma och typ-2-diabetes, men även där är skillnaderna små, och det handlar om risker för hela befolkningen. Om en stor del av barnen ammas kommer förmodligen färre att drabbas av högt blodtryck senare i livet. För varje enskilt barn är däremot riskökningen för att drabbas av högt blodtryck om det inte ammas mycket mindre än annat som påverkar hälsan.

Foto: Vad säger forskningen om att amma länge?

– Det finns ingen eller mycket lite forskning om effekter av att amma länge. Hur länge mammor ammar sina barn har varierat mycket genom historien och mellan olika samhällen. Rapporter från provinsialläkare på 1800-talet visar att barn på Gotland och i Jämtland ammades ända upp till treårsåldern, medan barn i bland annat Västerbotten avvandes innan de var sex månader gamla.

Läs mer: Mamma ammade sin tvååring — fick hot om anmälan från BVC

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.