Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

DO bryter mot diskrimineringslagen

Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg.
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg. Illustration: Maja Suslin/TT

Diskrimineringsombudsmannen ska granska att arbetsgivare följer diskrimineringslagen. Men DN:s granskning visar att myndigheten själv bryter mot reglerna. ”Pinsamt”, säger Susanne Fransson, expert på diskrimineringsrätt.

Just nu pågår en tillsyn där Diskrimineringsombudsmannen (DO) granskar jämställdhetsarbetet på ett hundratal mindre arbetsplatser.

I tillsynen ingår att kontrollera att företagen har giltiga och korrekta planer för sitt jämställdhetsarbete. Planerna måste förnyas vart tredje år, enligt diskrimineringslagen. Annars riskerar arbetsgivarna vite.

Men när DN begär att få ta del av DO:s egen jämställdhetsplan visar det sig att myndigheten inte följer den lag som den ska upprätthålla. DO:s senaste handlingsplan slutade gälla den 30 september 2014, för drygt nio månader sedan.

DO:s presstalesman Clas Lundstedt säger att det finns en ny plan men att den inte har fastställts ännu.

– Den är i princip klar och kommer dras med de fackliga ombuden direkt efter sommaren, säger han.

Han betonar att delar av arbetet med exempelvis lönekartläggning som ska ingå i planen blev klart redan förra året. DN har även fått ta del av den kommande jämställdhetsplanen.

Är det inte meningen att ni ska vara färdiga med en ny plan när den gamla går ut?

– Jo visserligen är det så och vi beklagar givetvis att vi blev försenade. Men det viktiga i lagen och lagens intentioner är att arbetsgivaren ska ha ett aktivt arbete med de här frågorna. Det har DO.

Så det är bara en teknikalitet att ha fastställt en ny plan?

– Nej det är det ju inte. Nu är vi försenade och det är beklagligt.

Susanne Fransson, lektor vid Göteborgs universitet och expert på diskrimineringslagen, blir förvånad av uppgifterna.

– Det är pinsamt. DO får problem med sin legitimitet om man granskar arbetsgivare utan att själv leva upp till kraven, säger hon.

Hon tycker inte att det räcker att myndigheten arbetar aktivt med jämställdhetsfrågorna.

– DO hade knappast accepterat det som förklaring från en annan arbetsgivare. Myndigheten har ju stämt företag just eftersom de inte lever upp till kraven.

Riskerar DO vite eller andra påföljder från DO?

– Jag har svårt att se hur det skulle gå till, ingen har nog ens funderat över att det fanns en risk att den här situationen skulle uppstå.

Så säger lagen om jämställdhetsplaner

Arbetsgivaren ska vart tredje år upprätta en plan för sitt jämställdhetsarbete. Planen ska innehålla en översikt över de åtgärder som behövs på arbetsplatsen och en redogörelse för vilka åtgärder som arbetsgivaren avser att påbörja eller genomföra under de kommande åren.

Planen ska också innehålla en översiktlig redovisning av den handlingsplan för jämställda löner som arbetsgivaren ska göra.

Företag med färre än 25 anställda behöver inte ha en jämställdhetsplan.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.