Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DO granskar 150 skolor i kamp mot mobbning

Den svenska skolan har stora problem med barn som mobbas för sin sexualitet, etnicitet eller funktionshinder. Det anser Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu inleder en granskning av 150 skolor.

– Vi vet att det är väldigt många elever som utsätts för kränkningar och trakasserier. Många far illa av det och det kan också påverka skolresultaten, säger DO:s utredare Lina Rolleri.

I dag påbörjar hon sin granskning av 150 slumpvis utvalda svenska skolor. Skolorna, som är både kommunala och fristående, tvingas redovisa hur de arbetar mot trakasserier och diskriminering.

Bland annat måste skolorna visa vilka risker för trakasserier och diskriminering som finns på skolan, hur de arbetar förebyggande och hur beredskapen är när trakasserier väl förekommer.

– Det finns flera rapporter som visar att kränkningar och trakasserier är vanligt förekommande i skolan. Men ofta bagatelliseras det, inte minst sexuella trakasserier, säger Lina Rolleri.

Förra året fick DO in 206 anmälningar om trakasserier i skolan. Många anmälningar som rör trakasserier skickas även till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet (BEO). Förra året fick de in totalt 1 175 anmälningar om kränkande behandling.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att situationen för eleverna inte förbättrats. I stället ser vi att våldet blir grövre, och också att det går ned i åldrarna, sa barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman till DN när siffrorna presenterades.

Men Skolinspektionen och BEO har tillsyn över skollagen medan DO arbetar utifrån diskrimineringslagen. Det innebär att medan BEO granskar generella kränkningar som mobbning så tittar DO på de specifika fall där trakasserierna har samband med exempelvis kön, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning och funktionshinder. Uppdelningen kan uppfattas som onödigt krånglig, och har också fått kritik från Riksrevisionen.

Lina Rolleri säger att det finns en stor skillnad i hur bra skolorna är på att följa de olika lagarna mot kränkningar.

– Skolorna har blivit bättre i arbetet mot kränkande behandling. Men vi vet sedan tidigare att nio av tio skolor saknar en likabehandlingsplan som lever upp till lagens krav. Därför måste vi granska det här på ännu fler skolor framöver, säger hon.

Om en månad ska de 150 granskade skolorna ha lämnat sina svar till DO.

Fakta: Största granskningen

DO:s nya utredning är den största granskningen som myndigheten gjort inom skolan.

Förra året fick DO in 206 anmälningar om diskriminering. Anmälningarna rör hela utbildningsområdet, inte bara grundskolan. 2012 inkom det 169 anmälningar och 2011 var det 184.

De flesta anmälningarna förra året rörde sexuella trakasserier och trakasserier på grund av funktionsnedsättning eller etnisk tillhörighet.

Om skolan inte gör tillräckligt för att förhindra trakasserier kan skolans huvudman bli skadeståndsskyldig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.