Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dodade-maken-doms-for-drap/

Sverige

Dödade maken – döms för dråp

En kvinna i 70-årsåldern döms av Uddevalla tingsrätt för dråp sedan hon dödat sin man. Enligt kvinnan hade makarna kommit överens om att dö tillsammans. Kvinnan skar också sig själv, men överlevde.

TT Text

olisen larmades till en bostad i centrala Lysekil i början på april. På platsen hittade de en äldre man död. Hans hustru fanns också i lägenheten, också hon med skärsår i handleden. Hon var medtagen, men vid liv. Hon fördes till sjukhus, men greps senare av polis.

Kvinnan, som är i 70-årsåldern, har erkänt att hon tagit livet av sin make. Hon berättade i rätten att hon och maken tillsammans planerade att ta sina liv. Men åklagaren är av en annan uppfattning.

– Jag kan bara konstatera att jag har en annan inställning. Det finns mycket som talar för att mannen var förvirrad och hade demens. Och att han därmed inte skulle kunna ha givit sitt samtycke. Det finns till och med uppgifter att han skulle villa leva vidare, säger kammaråklagare Robert Beckard till TT.

– Jag tycker att det kommit fram så pass mycket i utredningen och under rättegången som pekar på att det inte går att bedöma gärningen som mindre grov. Därmed är det ett mord tycker jag,

Men rätten anser inte att åklagarens bevisning är tillräcklig för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det gått till på något annat sätt än det som kvinnan hävdar. Rätten utgår därför helt från kvinnan berättelse. Därför döms hon för dråp och inte för mord.

Rätten anser att kvinnan utfört gärningen på sin makes önskan, och att den därmed ska ses som mindre grov. Kvinnan döms därför till två års fängelse för dråp. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för handlingen är fyra års fängelse. Men med hänsyn till kvinnans ålder och hälsotillstånd sätts straffet till två års fängelse.

”Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet”, skriver rådman Erika Finn i ett pressmeddelande.

Kammaråklagare Robert Beckard ska nu analysera domen innan han beslutar om han ska överklaga. 

TT söker kvinnans advokat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt