Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 07:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dodlighet-pa-06-procent-ar-var-basta-gissning/

Sverige

”Dödlighet på 0,6 procent är vår bästa gissning”

Folkhälsomyndigheten skattar i en ny studie dödligheten i covid-19 i Stockholm till 0,6 procent. Tidigare antaganden från bland andra statsepidemiolog Anders Tegnell har legat lägre. Men studiens författare betonar att siffran fortfarande är preliminär.

Den nya studien om dödlighet ska publiceras i nästa vecka, men redan i fredags berättade Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers i Sveriges radio om huvudslutsatsen: man beräknar att 0,6 procent av dem som smittats med det nya coronaviruset i Stockholms län avlidit.

Statsepidemiolog Anders Tegnell gissade i början av mars att dödligheten troligen skulle hamna nära den som brukar anges för vanlig säsongsinfluensa; 0,1 procent. Samtidigt ser dödligheten globalt ut att vara ungefär tio gånger högre än det Folkhälsomyndigheten nu går ut med om man bara utgår från bekräftat smittade.

När Brouwers berättade om den beräknade dödligheten påpekades det att om den stämmer kan inte samtidigt Folkhälsomyndighetens egen uppskattning av andelen smittade i Stockholms län stämma.

I en studie som kom för en knapp månad sedan, den 21 april, gjordes skattningen att 26 procent av invånarna i länet skulle vara eller ha varit smittade den 1 maj.

Den som relaterar det antal som dött i länet hittills, 1.845 personer, med procentsiffran från den 21 april får fram en dödlighet som är ungefär hälften så hög som i den nya studien.

Den nya studiens huvudförfattare Martin Berlin, utredare på Folkhälsomyndigheten, betonar dock att det rör sig om undersökningar med olika fokus:

– Det stämmer att slutsatsen om dödlighet inte riktigt passar med skattningen av antalet smittade som gjordes då, säger han och fortsätter:

– I den här studien fokuserar vi på att räkna på dödligheten. Sedan pågår ett parallellt arbete med att revidera och uppdatera modellen för andelen smittade. Det sker kontinuerligt.

Beräkningen av dödligheten är en tänkt skattning på hela befolkningen i Stockholms län.

Den baseras på de personer som blev smittade i månadsskiftet mars-april, då Folkhälsomyndigheten undersökte förekomsten av smitta med det nya coronaviruset i Stockholm. Den undersökningen byggde på ett representativt urval av personer som testats.

De laboratoriebekräftade fall som blev smittade vid ungefär samma tidpunkt som undersökningen i Stockholm gjordes har sedan följts, fram till i dag.

För att få fram dödligheten har antalet döda delats med antalet smittade.

– Den allra största osäkerheten finns när det gäller nämnaren i beräkningen, alltså det totala antalet smittade, både bekräftade och obekräftade, säger Martin Berlin.

– Siffran 0,6 procent för dödligheten är vår bästa gissning. Den är fortfarande lite preliminär. I rapporten kommer vi att presentera ett statistiskt konfidensintervall, men även en känslighetsanalys. Vi kommer att ange ett spann av skattningar av dödligheten.

Men detta är en generell uppskattning av dödligheten i hela befolkningen i Stockholms län?

– Ja, för det läget som gällde då, i alla fall. Kanske har vi blivit bättre på att skydda vissa grupper, och det kan komma att påverka, säger Martin Berlin.

Kan man tänka sig att dödligheten påverkats av att smittan kanske spreds på ett visst sätt här som den inte gjorde på andra håll?

– Det är svårt att spekulera. Det är klart att om den inte kommit in på äldreboende kanske den hade varit lägre.

För vanlig säsongsinfluensa brukar alltså dödligheten ofta anges till 0,1 procent, men den siffran varierar.

Martin Berlin konstaterar att det varit svårt att beräkna dödligheten för det nya coronaviruset.

– Det är mycket osäkerhet, och jag skulle gissa att det är klurigt att skatta för andra sjukdomar också. Man måste ta hänsyn till det stora mörkertalet för antal smittade.