Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-26 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dodstalet-passerar-2000-skarpt-tonlage-fran-myndigheterna/

SVERIGE

Dödstalet passerar 2.000 – skärpt tonläge från myndigheterna

Taha Alexandersson från Socialstyrelsen, Anders Wallensten från Folkhälsomyndigheten och Svante Werger från MSB på torsdagen.
Foto: Ali Lorestani/TT

Antalet som dött av covid-19 i Sverige har passerat 2.000 och på torsdagen rapporterades den näst högsta ökningen av nya bekräftade fall hittills.

– Det är absolut inte en nedgång, tvärtom så ligger det fortsatt högt, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

Trots att platåfasen tycks hålla i sig blir läget i Sverige allt mer kritiskt ju längre tiden går, enligt biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten.

– Även om antal fall inte går upp så är det en hög belastning i vården och ju längre tid den håller i sig, desto mer tär det på resurserna. På det sättet når vi hela tiden en allt mer kritisk nivå tills det börjar minska och där är vi inte än, sade han på torsdagens presskonferens.

Platåfasen innebär att antalet smittade ligger på samma, höga, nivå under lång tid. Folkhälsomyndigheten kan inte säga hur länge den fasen kommer att vara innan det vänder nedåt.

– Det kan bli ganska lång tid, riktigt hur lång vet jag inte. Men en sak är jag säker på, och det är att om vi plötsligt börjar leva på som vanligt igen då kan det här få en helt annan utveckling, sade Anders Wallensten och fortsatte:

– Även om det kan verka dåligt med en platå så är det mycket bättre än alternativet.

Totalt har 2.021 dödsfall rapporterats i Sverige och 16.755 har bekräftats smittade. Drygt 1.200 har vårdats på intensivvårdsavdelning, varav 524 fortfarande får intensivvård.

Medan dödstalen nu passerat 2.000 personer är det fler än Folkhälsomyndigheten som har skärpt tonläget. Under veckan har både Region Stockholm och regeringen gått ut och inskärpt hos allmänheten vikten av att fortsätta följa rekommendationerna.

– Tro inte för ett ögonblick att vi har tagit oss igenom den här krisen ännu, sade Stefan Löfven på onsdagen.

Torsdagens ökning av antal smittade var den näst högsta hittills i Sverige. I Stockholm var det den högsta dygnssiffran hittills och regionen är fortfarande hårdast ansatt av epidemin i Sverige.

Per Follin, smittskyddsläkare Region Stockholm, säger att antalet orosanmälningar om trånga uteserveringar och vittnesmål om trängsel har ökat den senaste veckan.

– Vården är otroligt belastad, personalen är mycket trött och har arbetat intensivt länge. Då är det oetiskt att belasta vården mer. Varje medborgare som förstår hur sjukvården sliter ska bidra så mycket de kan, säger Per Follin.

Han uppmanar medborgarna att leva efter de rekommendationer som finns för de över 70 år.

– Jag ger samma råd till yngre som till äldre. Vi står inför ett vägskäl. Vi hoppas på att platån ska gå ned. Det är så pass belastat i vården att vi inte vill ha en ytterligare uppgång.

Personer över 70 år uppmanas att hålla sig hemma och minska sina sociala kontakter, för att undvika att bli smittad. Folkhälsomyndigheten anser att de restriktionerna inte behöver gälla alla.

– Men vi kan inte heller börja tänka att 70-plussarna isolerar sig och vi andra behöver inte bry oss, sade Anders Wallensten på torsdagen.

Per Follin tror att många som lyssnat på Folkhälsomyndighetens dagliga lägesrapporter ”hör det de vill höra” och påpekar att myndigheten har ett nationellt perspektiv.

– Det är vi som ser det regionala och det har inte vänt ned här. Då vill vi att man lyssnar mer på oss än Folkhälsomyndigheten. Det är så stor skillnad mellan de olika perspektiven.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt