Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Döende man i dokusåpa – landstinget frias

Uppsala landsting behöver inte ersätta familjen till den man som filmades och visades i ett avsnitt av tv-serien ”Sjukhuset”. Tvärtom ska de anhöriga betala närmare 600.000 kronor i rättegångskostnader. ”Man undrar om det finns någon sjukhussekretess kvar”, säger familjens juridiska ombud Anna Rogalska Hedlund.

Ett tv-team från produktionsbolaget Titan Television AB filmade den döende mannen för ett avsnitt av TV 3-serien ”Sjukhuset”. Anhöriga kände inte till det förrän de såg honom i rutan. Enligt familjen ska varken de eller mannen ha gett tillstånd till tv-inspelningen.

Landstinget säger att man fått patientens muntliga ok. Men det tillbakavisas av familjens juridiska ombud Anna Rogalska Hedlund på stiftelsen Centrum för rättvisa.

– Han har inte givit något medgivande och det har landstinget nu erkänt. I början var landstingets hållning att han måste ha givit sitt erkännande, men under processens gång har man ändrat sig, säger hon till DN.se.

Justitieombudsmannen granskade fallet och riktade skarp kritik mot Akademiska sjukhuset 2011. Den döde mannens familj stämde landstinget på sammanlagt 375.000 kronor för brott mot tystnadsplikten. Landstingets talan har förts av Titan Television AB:s advokater och på måndagen meddelade Uppsala tingsrätt sin dom.

”I förevarande mål är kärandena helt tappande parter” sammanfattar tingsrätten sin dom, det vill säga att med hänvisning till yttrandefrihetsgrundlagen får de anhöriga inte rätt i någon del. Inte heller, skriver rättens företrädare, finns det skäl att rättegångskostnaderna på 592.831 kronor ska delas: ”Kärandena ska således ersätta Landstinget dess rättegångskostnader fullt ut”.

De anhöriga känner sig tomma och överspelade av juridiska teknikaliteter efter domen, enligt deras juridiska ombud. Familjen kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Ja, eftersom domen innehåller så många konstiga juridiska argument, säger Anna Rogalska Hedlund.

Hon är förvånad över att rätten har bedömt att ett landsting kan ha yttrandefrihet.

– Det här är ett skadeståndsavtal som är riktat mot en myndighet, inte enskilda individer. Man kan inte använda enskilda individers rättigheter för att myndigheter ska undgå ansvar.

Anna Rogalska Hedlund tycker att tingsrättens tolkning är oroväckande eftersom den i princip ger klartecken för att alla patienter kan bli filmade mot sin vilja på sjukhus, under parollen yttrandefrihet.

- Man undrar om det finns någon sjukhussekretess kvar. Var går gränsen? Det här är en mycket oroande utveckling.

Familjen behöver dock inte stå för rättegångskostnaderna, eftersom Centrum för rättvisa går in och betalar.

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, är inte alltför förvånad över domen.

– Patienter och närstående har inte så mycket skydd, säger han till TT.

Han har vid flera tillfällen kritiserat filmandet på sjukhus och varit med och gjort en studie över ”Sjukhusets” första säsong. Jörgen Lundälv är orolig för att domen ska ge grönt ljus till fler produktionsbolag att ta med kameror in i vårdsammanhang.

– Jag tycker att man ska sluta filma helt. Vårdmiljöer borde vara totalt fredade och jag önskar att det blir en skärpning av lagstiftningen så att skyddet för patienter stärks, säger han till TT.

Om domen står fast kommer rättegångskostnaderna, nära 600 000 kronor, att betalas av Centrum för rättvisa, skriver TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.