Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Doktorand hånad för särskrivningar

En doktorand på Blekinge tekniska högskola har till diskrimineringsombudsmannen (DO) anmält att han på sin arbetsplats blivit hånad för sina särskrivningar.

Mannen lider av dyslexi – en funktionsnedsättning som i hans fall yttrar sig i vissa skrivsvårigheter. I ett mejl till en facklig representant förhörde han sig om en kurs i svenska som skulle ges till anställda med annat modersmål än svenska.

Även om doktoranden har svenska som modersmål ansåg han sig vara kvalificerad på grund av sina språkliga tillkortakommanden. I mejlet till facket råkade han särskriva ett ord och felstava ett annat – något den facklige representanten gjorde sig lustig över i sitt svar till mannen:

”Med anledning av din sär skrivning i subject line så ser jag tydligt att du också behöver en ’svenska kurs’, dvs det är diskriminering att du inte får erbjudandet. Jag tycker att det skulle vara trevligt om en lång hårig sjuk sköterska kunde hålla i kursen.”

– Jag tog väldigt illa vid mig när jag läste hans mejl. Så där beter man sig bara inte, säger doktoranden till DN.se.

Den fackligt ansvarige säger till DN.se att mejlet var menat som ett skämt.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att han som antagits till en doktorandtjänst var dyslektiker. När jag såg att han skrivit fel kunde jag inte låta bli att skämta två kollegor emellan.

Några minuter efter att han skickat iväg mejlet skickade han ytterligare ett mejl i vilket han underströk att han skämtade. Det var först i och med anmälan till DO som han fick reda på att kollegan var dyslektiker.

– Jag blev fullständigt förtvivlad när jag fick reda på det, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.