Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dokument visar att UD kände till USA:s spionage

Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Den socialdemokratiska regeringen fick uppgifter om amerikanska ambassadens spiongrupp SDU redan år 2002, erfar DN. Topphemliga dokument på UD kan ge en ny bild av myndigheternas kännedom.

Amerikanska ambassaden ska under tio års tid ha fotograferat och registrerat misstänkta personer i Sverige. Nyheten levererades för två veckor sedan av justitieminister Beatrice Ask (M) som samtidigt påstod att regeringen och Säkerhetspolisen varit ovetandes. Uppgiften har ifrågasatts av flera experter.

Dagens Nyheter kan i dag avslöja att den socialdemokratiska regeringen år 2002 fick information om den amerikanska ambassadens spiongrupp, Surveillance Detection Unit (SDU). På utrikesdepartementet finns ett dokument om verksamheten – en handling som är så hemlig att inte ens diarienummer och stämplingsdatum lämnas ut. Den enda information som bekräftas officiellt av UD är att dokumentet handlar om den amerikanska enheten SDU.

Enligt DN:s källor på regeringskansliet fick UD uppgifterna år 2002 när Anna Lindh var utrikesminister. Dokumentet ska beskriva SDU:s verksamhet.

Så här sa Beatrice Ask till DN den 10 november:

– Det här var en nyhet för mig när jag fick uppgifterna från Säpo i fredags. Och varken Säpo eller någon på departementet har fått någon information om det tidigare.

Från amerikanska ambassadens håll kom andra uppgifter: USA har tydligt berättat för Sverige om övervakningen.

– När programmet Surveillance Detection Unit startade i slutet av 1990-talet instruerades vi att samarbeta med lokala myndigheter. Det har vi gjort, det gör vi och det kommer vi att göra i fortsättningen, sade biträdande talesmannen Ryan Koch.

Beatrice Ask ska enligt uppgift inte ha fått någon information från tidigare justitieministrar.

Det var norska TV2 som för några veckor sedan avslöjade att USA systematiskt låtit före detta norska säkerhetspoliser övervaka medborgare. SDU opererade från hemliga lokaler och ska enligt uppgift ha samlat information om flera hundra norrmän i databasen SIMAS.

Svenska säkerhetspolisen började då undersöka om liknande övervakning kan ha ägt rum i Sverige. Varken där eller hos Stockholmspolisen finns några dokument om SDU, enligt myndigheternas registratorer. På Utrikesdepartementet finns ytterligare två handlingar, men som beskriver möten med USA:s ambassadör för två veckor sedan.

Dagens Nyheter har sökt Hans Dahlgren som under den socialdemokratiska regeringen var utrikesminister Anna Lindhs högra hand.

Fakta: Spionaget avslöjades först i Norge

4 november: Olaglig övervakning av norska medborgare ska ha skett i Norge, avslöjar norska TV2. Den amerikanska gruppen SDU har opererat från hemliga lokaler och fört databas om norska medborgare.

5 november: Säkerhetspolisen informerar på kvällen justitieminister Beatrice Ask om att USA bedrivit liknande spaningar i Sverige.

6 november: Ask håller presskonferens där hon beskriver de nya uppgifterna och att de varit okända för både regeringen och Säpo.

DN


 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.