Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dom-faller-for-uppmarksammade-bilbrander-i-frolunda/

Sverige

Fem av sex frias för uppmärksammade bilbränderna i Frölunda

Ett 70-tal bilar sattes i brand. Foto: Polisen

Bara en av de unga män som åtalats för de omfattande bilbränderna i Västra Frölunda i augusti förra året fälls av Göteborgs tingsrätt. Övriga fem frias. Tingsrätten kommer fram till att endast en av de åtalade, en 17-åring, kan bindas till bränderna.

Veckor innan det senaste riksdagsvalet drabbades Västsverige av ett närmast epidemiskt utbrott av bilbränder. Fordon brann i Trollhättan, Lysekil och Hjällbo, men värst drabbat var Västra Frölunda i Göteborg där cirka 70 bilar sattes i brand.

Efter en lång utredning kom sex unga män att åtalas. På måndagen föll domen i Göteborgs tingsrätt.

Domstolen kommer fram till att bara en av de åtalade, en 17-åring, kan bindas till bränderna. Han döms för grov skadegörelse på en av platserna, där hans blod fanns på flera av de skadade bilarna. Han var bara 15 år vid händelsen och döms till ungdomstjänst. För de övriga åtalade är bevisningen inte tillräcklig och de frikänns därför.

17-åringen som döms ska också betala skadestånd till ett stort antal drabbade bilägare och deras försäkringsbolag, sammanlagt drygt en halv miljon kronor.

Åklagare Mats Ihlbom pekade i sin bevisning på att tre poliser identifierat flera av de åtalade som de maskerade personer som satte eld på bilar i Västra Frölunda. Enligt polisernas uppgifter kände de igen de maskerade männens kroppshyddor och sätt att röra sig, eftersom poliserna arbetat i området tidigare. Försvaret menade att uppgifterna inte var tillförlitliga, vilket även tingsrätten slog fast i sin dom. 

Mats Ihlbom konstaterar att hans bevisvärdering är en annan än tingsrättens. 

– Det är inte mycket att säga om det. Det är så det fungerar, polis utreder, åklagare anhåller och domstolen avgör.

Läs mer: De åtalas för de massiva bilbränderna i Västra Frölunda 

Åklagaren har ännu inte bestämt om han kommer att överklaga domen. Hur allmänheten kommer att reagera på beskedet om att fem av de sex anhållna frias från anklagelserna är svårt att spekulera i, enligt Mats Ihlbom.

– Men det är väl många som hade velat se att det här utreddes ordentligt, skulle jag kunna tänka mig, säger han. 

Statsminister Stefan Löfven i Västra Frölunda efter bilbränderna sommaren 2018. Foto: Henrik Brunnsgård/TT

Händelserna i Frölunda inträffade mitt i slutspurten av den pågående valrörelsen. Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte stadsdelen efter bränderna.

Sex unga män, den yngste bara 16 år gammal, misstänks för att på olika sätt ha varit inblandade i att starta bränderna. Tre av dem åtalades enligt stämningsansökan för grov skadegörelse och tre av dem för medhjälp därtill.

När det gäller åtalet kring en 20-årig man har åklagaren bland annat byggt sin bevisning kring en anteckning i mannens mobiltelefon som skapades den 10 december 2017 och uppdaterades samma dag som bilbränderna. Här listas: ”två handskar, två tändare med knapp, en mask, tre flaskor bensin, en glashammare”.

Tingsrätten konstaterar att anteckningen är besvärande för 20-åringen, men också att den inte kan anses ge entydigt stöd för att han varit på platsen.

Läs mer: Konflikten på Frölunda torg: ”Det har blivit som ett krig mellan oss”. 

Advokat Mia Sandros försvarar den 20-årige mannen, som nu frikänts efter att ha åtalats för grov skadegörelse. 

– Jag har inte hunnit prata med min klient, men han kommer naturligtvis att vara väldigt lättad, säger Mia Sandros. 

Försvarsadvokaten säger att bilbränderna väckte starka känslor bland boende i Västra Frölunda. Hon tror att domen i Göteborgs tingsrätt kommer att skapa debatt.

– Samtidigt tror jag att den som läser domen förstår hur tingsrätten har resonerat. Vi måste ha en rättssäker prövning av alla anklagelser. Jag tror de allra flesta har förståelse för bedömningen, säger hon. 

Den 20-åriga mannen har tillsammans med en 21-årig man även åtalats för en grov misshandel på Frölunda torg i maj i år. I detta fall döms båda männen. 20-åringen fälls även för ringa narkotikabrott. Enligt försvarsadvokat Mia Sandros är det ännu inte bestämt om domarna mot 20-åringen kommer att överklagas. 

Utredningen av bilbränderna i Frölunda har tagit lång tid att genomföra och varit mycket omfattande. Runt 1.000 personer har hörts, men polisen har trots det haft mycket svårt att få vittnen att berätta vad de sett eller hört om bränderna.

Till stöd för åtalet finns videofilmer där åklagare bland annat kunnat peka på att de misstänkta burit samma kläder som personer som i filmat material ses sätta eld på bilar i Frölunda.

Åklagare Mats Ihlbom berörde inte motivet till bilbränderna i åtalet. 

– Vi har en bild av vad som har hänt och hur det hänger ihop men vi har inte kommit dit att vi kan bevisa något. Det hänger på att folk pratar med oss och det har ingen gjort. Det enda vi kan säga är att det rör sig om någon form av markering mot samhället, har han tidigare sagt till DN.