Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dom-i-dag-om-pojkes-dod-pa-skola/

Sverige

12-åring knivhöggs till döds utanför skola – nu faller domen

I slutet av mars blev en pojke knivdödad på en skola i östra Göteborg. En annan pojke greps snart som misstänkt. Båda var under 15 år.

Nu kommer tingsrättens dom om händelsen.

TT Text

Knivskärningen skedde utomhus vid skolan en måndagseftermiddag. Den knivhuggne pojken avled på sjukhus någon dag senare.

Pojken som utpekats som skyldig greps av polisen i sin bostad och togs om hand av sociala myndigheter. Han nekar till att ha utdelat knivhuggen.

Läs mer: 12-åringen som knivhöggs vid skola har avlidit

Den som är yngre än 15 år kan inte åtalas, och heller inte dömas till något straff. Däremot kan åklagare väcka en bevistalan, som motsvarar ett åtal, för att domstolar ska få avgöra om den anklagade unga personen gjort sig skyldig till brott. Tingsrättens dom kan överklagas till hovrätten, precis som vid ett åtal.

Bevistalan görs bara om det misstänkta barnets vårdnadshavare, socialtjänsten eller Socialstyrelsen begär det.

I detta fall gäller bevistalan mord, eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren kallade en rad vittnen till rättegången.

En något äldre pojke är åtalad för att ha rånat den nu mordmisstänkte pojken en stund före knivdådet. Enligt åklagaren finns ett samband mellan händelserna.

Läs mer: Släkting om 12-åriga Amir: ”Han var full av kärlek”  

Ämnen i artikeln

Västsverige
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt