Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 06:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dom-i-dag-om-stor-knarksmuggling/

Sverige

Dom i historiskt knarkmål i dag

Knark för mer än 100 miljoner kronor smugglades till Sverige från Nederländerna.

Nu kommer domen mot 15 personer som åtalats i Göteborgs tingsrätt. För fem av dem har åklagarna yrkat på fängelse i 13 eller 14 år.

TT Text

Enligt åklagarna har hanteringen haft förgreningar i många länder, från Västafrika till Norden. Svensk polis fick den första informationen från kollegor i Österrike 2018.

Åtalet gäller smuggling av 50 kilo heroin, 42 kilo kokain samt ytterligare 50 kilo av antingen heroin eller kokain. Värdet vid försäljning ”på gatan” har beräknats till mer än 110 miljoner kronor.

Den totala mängden narkotika som förts in i Sverige antas dock vara betydligt större.

Läs mer: ”Honey” och ”Sweetheart” – kärleksparet i centrum för historiskt knarkmål

Åklagarna har yrkat på 13 eller 14 års fängelse för fem av de åtalade männen. Maxstraffet för denna typ av brott är 14 år.

Rättsprocesser pågår även i andra länder. Sex personer har dömts i Danmark.

– De domarna innehåller viktig information, som vi använde under förhandlingen i tingsrätten, säger kammaråklagare Anna Svedin.

– Ett stort antal personer har också dömts i Österrike, som mest till 14 års fängelse, tillägger hon.

Narkotikan har varit paketerad i en typ av karaktäristiska påsar som kan sväljas av den som utför smugglingen. Påsarna har varit märkta med olika beteckningar och förkortningar.

– Man har sett i ett stort antal år att sådana ”sväljarkapslar” har kommit in i Sverige, på olika sätt och med olika transportmedel. Det har lett till spaningsåtgärder, säger Anna Svedin.

– I vårt fall har vi dock bara haft transporter till Sverige ”ovan jord”, det vill säga man har inte svalt narkotikan. Påsarna har transporterats i resväskor och annat, tillägger åklagaren.

Smugglingen från Nederländerna har gått via Danmark. I Stockholm och Göteborg har utpekade personer ansvarat för att knarket distribuerades vidare till en lång rad försäljare, enligt åtalet.

Tio av de åtalade greps i augusti, september eller oktober 2018 och har varit häktade sedan dess. Totalt är 14 personer häktade i väntan på domen.

Tre av de åtalade är kvinnor.

Läs mer:

Tvingades smuggla heroin i magen – annars skulle hans mor mördas

Åtalas för att ha smugglat narkotika för över 100 miljoner kronor 

Ämnen i artikeln

Danmark
Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt