Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dom i mål om sexträff med våld

Grov misshandel eller frivilligt sex med våldsinslag? I dag gav hovrätten i Malmö sin syn på det som hände under en sexträff mellan en 16-årig flicka och en 32-årig man.

Flickan blev fick många slag med en träpinne och en linjal mot rumpa, lår och underliv. I tingsrätten frikändes mannen eftersom flickan gett sitt samtycke till rollspelet. Men man kan inte samtycka till grov misshandel, menade åklagaren och överklagade.

Mannen frias även av hovrätten.

Hovrätten finner det styrkt att flickan utsatts för misshandel genom att mannen slagit henne på rumpa, lår och yttre blygdläppar samt satt fast krokodilklämmor i hennes bröst. Men rätten bedömer också, med stöd av mannens uppgifter, att flickan samtyckt till våldet. I rättegången har hon åtminstone delvis förnekat det, men rätten anser att man bara kan ha "begränsad tilltro" till hennes uppgifter. Samtycket har tvärtom varit frivilligt, anser hovrätten.

När det gäller misshandel är det "normalt inte straffbart att med någons samtycke tillfoga denne smärta eller ringa kroppsskada", står det i domen. Det våld som mannen använt mot flickan bedöms därför inte som oförsvarligt. I och med frikännandet tilldöms flickan inte heller något skadestånd. Rätten är enig om sitt beslut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.