Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dom-meddelas-for-stold-av-begravningsregalier/

Sverige

Tre år i fängelse för stöld av begravningsregalier

Begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka. Foto: Polisen/Livrustkammaren

Attunda tingsrätt dömde på tisdagen en 26-årig man till 3 års fängelse för att i somras ha stulit de så kallade begravningsregalierna från Strängnäs domkyrka. En 22-åring dömdes tidigare för samma brott till 4,5 års fängelse.

26-åringens dna har hittats på samtliga stulna föremål och det är det starkaste beviset för att han deltagit i mångmiljonstölden, enligt tingsrätten. Han har också swishat 1.000 kronor samt ”Tack!” till en för honom obekant person som på dagen för brottet bogserade två män i en båt i området och samma dag köpte 26-åringen bensin fast hans bil går på diesel – båda omständigheter som talar mot hans nekande.  

Karl IX:s och drottning Kristinas kronor från 1611 respektive 1626 samt ett riksäpple från 1611 stals från en monter i Strängnäs domkyrka den 31 juli. Två gärningsmän försvann från platsen på cykel till en brygga och vidare i båt med stöldgodset som har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor.

Läs mer: Åtalas för stöld i Strängnäs domkyrka 

I stämningsansökan mot 26-åringen hävdar åklagarsidan att männen också försökt stjäla en spira från 1611, en spira från 1626 samt ett riksäpple från samma år – totalt värderade till 26,5 miljoner kronor. 22-åringen kunde snabbt identifieras via dna-spår från brottsplatsen, men höll sig först undan för att sedan överlämna sig själv och på sista rättegångsdagen erkänna.

Läs mer: Dömd för regaliestölden överklagar inte

26-åringen har varit frihetsberövad sedan den 12 februari och har i förhör sagt att det var han som återlämnade stöldgodset som återfanns i en soptunna som man sprejat ”bomb” på ovanpå en bil i Åkersberga den 5 februari. Händelsen har fått Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö att göra en säkerhetsutvärdering och en ny lösning av förvaring.

Porträtt: Kungen bakom de återfunna regalierna var maktspelare i ”Game of thrones”-stil