Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dom om lärarnas arbetstid kritiseras

Sollentuna kommun bröt inte mot kollektivavtalet då den utökade lärarnas undervisningstid, fastslår Arbetsdomstolen (AD) i dagens dom. Båda lärarfacken beklagar domen och varnar för att den kommer försämra arbetsvillkoren för lärarkåren.

Målet handlade om huruvida Sollentuna kommun agerade i strid mot kollektivavtalet när rektorn på en skola i kommunen ville att lärarnas undervisningstid skulle ökas med ett par timmar jämfört med föregående läsår.

Flera stämda kommuner har väntat på dagens dom, som väntas få stor vägledande betydelse.

Lärarnas Riksförbund (LR) beklagar djupt Arbetsdomstolens beslut och ser det som ett stort bakslag. "Lärarkåren är redan en hårt ansatt yrkeskår, med utsatt arbetsmiljö och redan dåliga villkor i form av löner och arbetsmiljö. Detta riskerar att bli ytterligare en försämring för lärarna", kommenterar LR:s ordförande Metta Fjelkner.

Lärarförbundet beklagar också AD:s dom som, enligt förbundet, "medger att kommuner kan öka lärarnas undervisningstid ensidigt och kollektivt". Risken är att läraryrket blir mindre attraktivt och att eleverna drabbas, befarar Lärarförbundet. "Undervisningskvaliteten riskerar att kraftigt försämras i takt med att lärarna blir allt mer pressade", säger förbundsordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som företräder Sollentuna kommun, välkomnar däremot AD:s dom. Rektorer kan nu i öka – eller minska – andelen undervisning för lärarna inom ramen för den reglerade arbetstiden. "Det är ett bra besked från AD. Domen är klargörande, och vi ser att den avtalstolkning som SKL och kommunerna har gjort var korrekt", säger avdelningsdirektör Agneta Jöhnk i ett pressmeddelande.

SKL kommer närmast att ta kontakt med de båda lärarfacken för att diskutera de andra mål och tvister som rör samma tema.

Inför dagens dom har Lärarnas Riksförbund (LR) kartlagt medlemmarnas arbetssituation. Enligt den bedömer 90 procent av de tillfrågade att deras administrativa uppgifter har ökat de senaste åren.

Varannan uppger att de elevsociala kontakter ökat och en av tre uppger att de har mer undervisningstid än för fem år sedan. För de flesta lärare har därmed den totala arbetsbördan ökat, enligt LR.

Upprinnelsen till dagens dom var den utökning av undervisningstiden som gjordes vid Häggviksskolan 2008/09. Lärarnas fick då 697 undervisningstimmar, jämfört med tidigare 624 timmar per år. Och detta var förenligt med avtalet, enligt AD:s dom. "Av bestämmelserna kan inte utläsas någon begränsning av arbetsgivarens rätt att inom ramen för den reglerade arbetstiden leda och fördela arbetet på det sätt som arbetsgivaren finner lämpligt", skriver AD i domskälen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.