Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dom tvingar kommuner sänka avgifter

”En viktig dom.” Det säger SHR:s chefsjurist Stefan Lundin om förvaltningsrätten i Malmös utslag att kommuner inte får ta betalt för kontrolltid på restauranger som inte utnyttjas.

Han konstaterar att restaurangföretagarna inte har något som helst emot myndighetskontroller, tvärtom. Men säger samtidigt att man självklart inte vill betala för något man aldrig fått. Kontrollerna kan bland annat gälla arbetsmiljön eller om det förekommer svart arbetskraft.

Det var Lagmark Gastronomi AB i Helsingborg som dragit sitt fall till förvaltningsdomstolen. Under åren 2007—2010 betalade man över 20 000 kronor för 28 kontrolltimmar. Det var bara det att kontrollerna tog betydligt kortare tid.

I förvaltningsrättens dom fastslås nu att Helsingborgs kommun ska betala tillbaka halva avgiften för 2011, 2 250 kronor, som kompensation.

– Min bild är att detta är ett problem som är spritt över landet. Därför är utslaget viktigt. Ingen vill betala för något som man aldrig fått, säger Stefan Lundin.

Domen, som troligen är den första i sitt slag, kan få betydelse för restauranger och gatukök över hela landet, anser Centrum för rättvisa som drivit fallet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.