Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Domare försvarar våldtäktsdom

Lagmannen i Lunds tingsrätt som friade en 27-årig man från våldtäktsmisstankar – trots att kvinnan sade nej flera gånger – försvarar nu domen i ett skriftligt inlägg på SVT Debatt.

"Jag förstod redan när jag tog mig an detta mål, att det skulle bli ett ramaskri vid en frikännande dom", skriver Ralf G Larsson och förklarar varför han valde att fria 27-åringen:

"Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort. Han ska då också frikännas."

Ralf G Larsson hade blivit uppmanad av SVT att bemöta en debattartikel av juristen Susanna Eriksson, som förespråkar en samtyckesreglering: ”Sex måste bli en fråga om ja och inte om nej. Unga tjejer och killar, kvinnor och män ska inte behöva fundera på om det var våldtäkt när de inte var med på vad som hände men inte vågade – eller kunde – säga nej”, skriver hon i sin artikel, i vilken hon kritiserar domen. 

Eriksson menar att mannen getts tolkningsföreträdet om att kvinnan ville ha sex med honom, och att en kvinna som först säger ja sedan inte får ändra sig och säga nej.

”Han (gärningsmannen) beskriver flera sätt på vilket han försäkrat sig om att hon var med på det hela, men tanken verkar inte ha slagit honom att hon egentligen inte alls ville ha sex med honom”, skriver Eriksson. 

Det är också detta som är den springande punkten, enligt lagmannen Ralf G Larsson. 

Kvinnan har blivit våldtagen, men mannen förstod inte att det var en våldtäkt?

– Kvinnan har blivit våldtagen men åklagaren har inte kunnat visa att mannen förstod att det var en våldtäkt, säger Ralf G Larsson til DN. 

Enligt Ralf G Larsson har mannen till exempel under samlaget stannat upp och frågat kvinnan om ”det var okej” och då ska hon ha nickat till svar. Det fanns också inslag av ”smiskning” som mannen uppfattade att kvinnan var med på, genom att hon själv räknade slagen högt.

Den 27-årige mannen har erkänt att han varit våldsam och medgett att den 27-åriga kvinnan sade nej flera gånger, men han hävdar att de ägnade sig åt dominanssex och att det var väldigt tydligt att hon ville vara med på det.

Nu planeras manifestationer i protest mot domen, troligen i Stockholm till helgen, rapporterar Skånska Dagbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.