Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dömd för bebismisshandel beviljas resning

En man som dömdes för grov misshandel på sin nyfödda dotter beviljades på fredagen resning av Högsta domstolen. Den fällande domen ledde till att båda föräldrarna förlorade vårdnaden om sin dotter.

– Det är oerhört glädjande. Det här är en av de domar i min karriär som har berört mig allra mest, säger mannens advokat Claes Borgström.

Det var för mer än sex år sedan som de oroliga föräldrarna kom in med sin 16 dagar gamla dotter till akuten. Den ena armen hängde på ett onaturligt sätt. Flickan var bara några dagar gammal och föräldrarna hade flera gånger varit inne med henne på sjukhus eftersom hon skrek och verkade ha ont.

Tidigare hade föräldrarna skickats hem, men den här gången upptäckte sjukhuset att flickan hade flera allvarliga skador. Utöver armen, som var bruten, hittade läkarna också skallskador och en äldre fraktur.

Föräldrarna kunde inte ge någon förklaring till skadorna, annat än att pappan vid ett tillfälle hade råkat falla över dottern i hemmet.

Båda föräldrarna åtalades för grov misshandel. Bevisen bestod till största delen av sakkunniga läkares utlåtanden om vad som kunde ha orsakat den lilla flickans skador. De ansåg att hon måste ha utsatts för grovt våld.

Det fanns inte något annat i familjens historia som tydde på att föräldrarna skulle ha varit våldsamma. Den nyfödda flickan hade en storebror som aldrig visat några tecken på att ha blivit misshandlad eller vanvårdad. Familjen bodde i en liten lägenhet på två rum och kök. Samtidigt som flickan skulle ha misshandlats var hennes farmor och morfar i lägenheten på besök. Ingen av dem hade sett några tecken på våld.

Till sist fälldes pappan för grov misshandel och dömdes till fängelse i fyra år. Mamman friades, men resultatet blev att hela familjen splittrades. Dottern, som i dag inte har några skador av den påstådda misshandeln, placerades i ett familjehem och socialtjänsten vill att det hemmet ska ta över vårdnaden.

Pappan har i dag avtjänat fängelsestraffet och kämpar nu för att den gamla domen ska rivas upp. Advokat Claes Borgström har tagit fram andra expertutlåtanden som kan tyda på att flickans skador inte kom från något våld. Enligt de nya experterna hade hon ett låg halt av D-vitamin, vilket kan leda till extrem benskörhet.

Högsta domstolen anser att de nya analysbeskeden gör att man nu kan ifrågasätta pappans skuld och beviljar alltså resning. Det innebär att fallet åter kommer att prövas i domstol.

– Det här är en stor familjetragedi, säger advokat Claes Borgström. Jag hoppas och utgår ifrån att han nu kommer att bli helt frikänd.

Det är för närvarande oklart hur en eventuellt friande dom kommer att påverka föräldrarnas möjlighet att få vårdnaden om sin dotter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.