Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dömd för evigt – av Facebook

För 8 år sedan dömdes Nemo Hedén för sexuellt utnyttjande av barn efter att ha haft sex med en 14-åring. För 8 dagar sedan portades han av Facebook – för evigt. Orsak: han är en dömd sexbrottsling. 

– Facebook är på väg att utvecklas till en stat i staten. Deras agerande står helt i kontrast till det rättssystem som gäller i  demokratiska länder, säger Brit Stakston, mediestrateg.

Facebooks användarvillkor, punkt 4.6: ”Du får inte använda Facebook om du är en dömd sexualförbrytare.”

Villkoret infördes i den sociala medieplattformens och techbolagets användarvillkor 2007, för tio år sedan. Det väckte en del uppmärksamhet i USA där domstolar i vissa stater fann att regeln strider mot den amerikanska konstitutionen

Hur många som sedan dess har portats från Facebook med hänvisning till regeln är det ingen som vet.

Några andra brottstyper som gör en användare olämplig finns inte noterade i villkoren. Det finns heller inte beskrivet hur Facebook agerar när de bestämmer sig för att stänga av en person. 

Däremot är det tydligt hur den som vill anmäla en dömd sexualförbrytare till Facebook ska agera. Till anmälan ska bifogas en länk till ett ”sexualförbrytarregister”, en länk till en nyhetsartikel på nätet eller en länk till ett domstolsdokument.

Vad som sedan händer är oklart. 

”När vi har verifierat en användares status som sexualförbrytare inaktiverar vi omedelbart den personens konto” – skriver Facebook, men hur det går till förklaras inte vidare. DN har heller inte kunnat få några svar på den frågan i kontakt med Facebook.

DN har heller inte lyckats ta reda på om det finns någon preskriptionstid – det vill säga om det spelar någon roll hur många år som gått sedan man dömdes eller om man kan antas utgöra någon risk för andra användare på grund av den brottslighet man begått.

– Facebook är ett företag som har rätt att sätta vilka regler de vill. Det är frivilligt att vara med. Deras regelverk utgår från kalifornisk lagstiftning och moral, konstaterar Deeped Niclas Strandh, digital strateg.

Han har aldrig tidigare hört talas om att någon i Sverige stängts av med hänvisning till villkoret som beskrivs i punkten 4.6.

– Men det är uppenbart att fler kommer att bli anmälda och förmodligen också avstängda. Facebook och Twitter har offentligt deklarerat att de ska bli mycket striktare i kölvattnen kring diskussionerna om näthat, fake news och Metoo-uppropet, säger han.

Britt Stakson, expert på sociala medier och mediestrateg anser att utvecklingen är djupt problematisk.
Britt Stakson, expert på sociala medier och mediestrateg anser att utvecklingen är djupt problematisk. Foto: Eva Tedesjö

Brit Stakston, expert på sociala medier, anser att utvecklingen är oerhört problematisk:

– De gör publicistiska urval på oerhört luddiga grunder. De skapar en stat i staten där en egen domstol, parallell till rättsväsendets, utvecklas – utan insyn och kontroll, säger hon.

Hon menar att Facebook är på väg att bli en plats dit bara en viss sorts människor med vissa åsikter är välkomna.

– Bilder på ammande mammor och homosexuella par som kysser varandra försvinner, människor som i våra demokatiska samhällen har sonat sina straff blockeras. I mina ögon är det en mycket oroande utveckling, säger Brit Stakston.

Hon beskriver utvecklingen som ”sjukt osund”:

– Jag har varnat för det här i flera år. Att Facebook samtidigt som de vill vara allas ingång till internet så gör de ett urval av vilka som ska få vara med, de verkar vilja skapa ett ”perfekt samhälle” på väldigt grumliga grunder, säger Brit Stakston som också menar att det relevant att ställa sig frågan hur Facebook i så fall ser på dömda mördare, kidnappare, rånare, knarkhandlare.

I det mejl Facebook skickat till Nemo Hedén står det ordagrant:

”Vi har gjort bedömningen att du inte är behörig att använda Facebook. Ditt konto har tagits bort på grund av att det bryter mot reglerna i avsnitt 4.6 i Facebooks redogörelse för rättigheter och skyldigheter.

Av säkerhetsskäl kan vi tyvärr inte ge mer information om varför kontot har inaktiverats. Beslutet är slutgiltigt och kan inte ändras.”

För Nemo Hedén är beskedet en katastrof. Han använder plattformen så väl i sitt arbete som privat.

– Jag har aldrig förnekat det som hände eller försökt förminska det. Jag tog mitt straff (skyddstillsyn, DN:s anmärkning) och betalade skadestånd. Det är orimligt att jag straffas för det igen, säger han.

I domen mot Nemo Hedén skriver tingsrätten att det är klarlagt att han och en flicka som var 14 år och nio månader gammal hade frivillig sex efter en fest. Eftersom flickan inte fyllt femton, så är det, trots samtycket, ett brott – sexuellt utnyttjande av barn. Han var vid tidpunkten för brottet 22 år gammal.

Det var flickans föräldrar som polisanmälde händelsen.

– Jag är ingen våldtäktsman, jag ångrar det jag gjorde. För mig personligen fick det dessutom oerhörda konsekvenser, säger Nemo Hedén.

I samma veva som händelsen utspelades blev Nemo Hedén skandalomsusad kändis genom en dokusåpa. 

När domen föll blev han slaktad i medierna, tiden efteråt beskriver han som mörk; fylld av droger, psykisk instabilitet, skulder och allmän misär.

I dag lever han sedan några år helt nyktert. Han har gått igenom ett 12-stegsprogram, har blivit pappa och håller föredrag för ungdomar och driver en populär podd där han intervjuar kändisar.

Men han är fortfarande illa omtyckt i vissa kretsar och själv övertygad om att någon anmält honom som sexbrottsling till Facebook för att straffa honom.

– Det låter kanske konstigt, men jag är beroende av Facebook, både i mitt nya liv som föreläsare och privat. Men jag får inte ens diskutera detta med Facebook.

– Jag är en man som har förändrats, ändrat värderingar och livsstil. Ska jag straffas för det? Och hur många gånger tycker Facebook att jag ska straffas för ett brott jag både sonat och ångrar?

DN har ställt en rad skriftliga frågor till Facebook men ännu inte fått några svar. Det enda Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, hittills svarat på är frågan om hur många som stängts av med hänvisning till villkoret som beskrivs i 4.6. Och svaret lyder:

– Det har jag inga siffror på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.