Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dömda nämndemän fortsätter döma

Av Sveriges drygt 8.000 nämndemän har 200 förekommit i brottsutredningar de senaste åren. 25 har dömts för brott och elva av dem är fortfarande aktiva i rättsalarna. ”Det är naturligtvis inte bra alls”, säger domaren Ralf G Larsson till Aftonbladet.

Inte bara utbildade jurister dömer i de svenska domstolarna. Det gör även nämndemännen, som ska fungera som ”allmänhetens förlängda arm in i domstolorna”.

Men en granskning gjord av Aftonbladet visar att 200 av de 8.000 politiskt tillsatta nämndemännen i Sverige själva har förekommit i brottsutredningar de senaste åren. 25 av nämndemännen dömdes för brott och elva av dessa sitter fortfarande kvar.

– Det är naturligtvis inte bra alls. Jag tror att alla människor som ställs inför rätta förutsätter att den som ska döma dem inte har en sådan bakgrund. Det är en fråga om förtroende och rättssäkerhet, säger Ralf G Larsson, domare vid Lunds tingsrätt, till Aftonbladet.

Bland brotten syns olaga hot, grovt rattfylleri, våld mot tjänsteman, röstfusk, misshandel, vapenbrott, bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Men precis som de juridiska domarna har nämndemännen rätt att sitta kvar om de inte döms till hårdare straff än böter.

Ralf G Larsson skulle vilja se en systemförändring som gör att kommuner och landsting, som väljer ut nämndemännen, ska kunna få ut utdrag ur belastningsregistret.

– Precis som det fungerar på förskolorna i dag. Rättssäkerheten måste få gå före integriteten i det här fallet, säger han.

Flera domstolar har agerat efter att ha tagit del av granskningen.

– Vi kände först inte till de här domarna. Men sedan vi fick informationen har vi inlett utredningar, och ingen av de aktuella nämndemännen jobbar längre kvar här hos oss. Vissa har entledigats, andra har självmant valt att sluta, säger Peter Enander, chedsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

Majid Saffaee (M) är nämndeman vid Ångermanlands tingsrätt och dömdes för grovt rattfylleri för två år sedan. Han tycker inte att han är olämplig bara för att han själv är dömd. I stället tycker han att erfarenheten kan ha gjort honom till en bättre nämndeman.

– Jag har blivit mycket hårdare mot alkohol och droger och sådant här, därför att jag har gjort det där felet, säger Saffaee till Ekot.

Av de dömda är tio socialdemokrater, nio moderater, fyra vänsterpartister, en folkpartist och en sverigedemokrat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.