Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 21:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/domstol-stoppar-vargjakt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Domstol stoppar vargjakt

Foto: Kjell Johansson/Länsstyrelsen

Den omstridda vargjakten i Värmland och Örebro har stoppats i sista stund. Förvaltningsrätten i Karlstad beslutade sent på torsdagen att ställa in jakten efter att organisationen Nordulv och även Världsnaturfonden överklagat jaktbeslutet.

– Otroligt, det trodde jag inte. Det är glädjande men ändå sorgset att man måste gå till domstol för at få ordning och reda, säger Tom Arnbom rovdjursexpert på Världsnaturfonden, WWF.

Organisationen har tillsammans med bland andra Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen tidigare överklagat länsstyrelsernas beslut om årets jakt. Men i måndags kom besked från Naturvårdsverket att jaktbesluten står sig i två av tre län, Värmland och Örebro, medan beslutet om Dalarna dröjer till på måndag.

I sista stund, mindre än ett halvt dygn innan jakten skulle starta beslutade Förvaltningsrätten i Karlstad att ställa in jakten efter att organisationen Nordulv överklagat Naturvårdsverkets beslut. Även WWF har överklagat till Förvaltningsrätten, men överklagan kom in sent på torsdagseftermiddagen.

– Myndigheterna följer inte lagen när jaktbeslutet inte kan överklagas i domstol. Vi hänvisar till EU-rätt och vill att jakten stoppas till dess att frågan är utredd, säger Tom Arnbom, rovdjursexpert på WWF.

Efter att domstolar stoppat vargjakten både 2013 och 2014 beslutade Naturvårdsverket förra året att ändra i jaktförordningen och delegera frågan om jakt på stora rovdjur till länsstyrelserna. Det innebär att jaktbesluten inte längre går att överklaga till domstol vilket tidigare varit praxis.

I sitt beslut skriver Förvaltningsrätten att ”Förvaltningsrätten gjorde bedömningen att det är tveksamt om jaktförordningens överklagandeförbud är förenligt med EU-rätten.”

Rätten skriver att jakten måste stoppas tills vidare eftersom det rättsliga läget först måste redas, om djur skulle skjutas under en jakt som inte gått rätt till går det inte att återställa.

– Jag tycker att politikerna har ett stort ansvar. De har skapat denna situation. Förhoppningarna för jägarna har gått i kras, min förhoppning är att till nästa år har man fått ordning på detta, säger Tom Arnbom och fortsätter:

– Två tidigare ministrar har sagt att man ska gå emot såväl EU:s lagar som svenska. Hade man i stället följt vad EU sa 2010 och bland annat gjort en ordentlig förvaltningsplan kunde vi ha en fungerande rovdjurspolitik i dag, säger Tom Arnbom.

Den nya regeringen missade, enligt honom, chansen att ordna upp saken under hösten. Torsdagens beslut ger nya möjligheter att skapa nya förutsättningar.

– Nu har politikerna chansen att reda ut det här. Försök inte kringgå lagarna utan ta chansen och red ut frågan med EU så att vi kan få en laglig jakt i framtiden, säger Tom Arnbom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.