Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/domstol-yttrar-sig-i-preemfallet-men-beslut-kan-droja-flera-ar/

Sverige

Domstol yttrar sig i Preemfallet men beslut kan dröja flera år

23:19. Mark- och miljööverdomstolens yttrande om Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil.

Mark- och miljööverdomstolen lämnar på måndagen sitt yttrande om Preemraffs utbyggnad i Lysekil. Ärendet går sedan vidare till regeringen för avgörande. ”Det kommer att ta lång tid innan målet är avgjort”, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.

Utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil är en av Sveriges största klimatstrider. Ärendet har pågått i flera år och är unikt – för första gången har regeringen använt klimatskäl för att ta över beslutsrätten i en fråga. En utbyggnad skulle betyda kraftigt ökade utsläpp av koldioxid och göra det svårare att nå klimatmålet att Sverige ska ha nettonoll växthusgasutsläpp år 2045.

Raffinaderiet i Lysekil är störst i Norden. Det är också Sveriges tredje största enskilda utsläppskälla. Knappt 1,7 miljoner ton koldioxid släpps ut varje år. En utbyggnad skulle öka utsläppen med 1 miljon ton per år till 2,7 miljoner ton koldioxid, cirka 5 procent av Sveriges nationella utsläpp.

I slutet av 2018 gav mark- och miljödomstolen tillstånd för utbyggnad. Beslutet överklagades av organisationer, myndigheter och privatpersoner och togs upp av Mark- och miljööverdomstolen. På måndag lämnar den sitt yttrande som kommer att lämnas över till regeringen som ska besluta om utbyggnaden ska tillåtas eller inte.

Hur yttrandet kommer att se ut och vad det innehåller är oklart, det finns flera olika alternativ.  

– Ett alternativ är att domstolen inte tar hänsyn till klimatfrågan utan följer samma linje som lägre instans som inte alls berörde utsläppen av växthusgaser eftersom de regleras genom EU:s handel med utsläppsrätter, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.

Jonas Ebbesson är professor i miljörätt vid Stockholms universitet.
Jonas Ebbesson är professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Foto: Patrick Trägårdh/Aftonbladet/TT

Svenska myndigheter får inte sätta utsläppsgränser för företag som ingår i EU:s utsläppshandel. När regeringen beslutade att ta över ärendet var motiveringen att verksamheten ännu inte var igång och därför inte omfattas av utsläppshandeln. Men domstolen kan göra en annan bedömning.

– Eftersom frågan är kopplad till EU-lagstiftning är en möjlighet att domstolen skickar frågan till EU-domstolen för ett tolkningsbesked och ett beslut där kan dröja ett par år.

Ett annat alternativ är att Mark- och miljööverdomstolen inte anser att utbyggnaden ska tillåtas eller att tillståndet bör vara tidsbegränsat. Naturvårdsverket har i sitt yttrande föreslagit att tillståndet tidsbegränsas till 2040. 

– Regeringen kommer inte att vara bunden av domstolens yttrande men den blir på ett sätt beroende av yttrandet eftersom det påverkar hur regeringen kan välja att motivera sitt beslut. Skulle domstolen komma till slutsatsen att tillstånd bör ges utan tidsbegränsning blir det svårare för regeringen att motivera ett motsatt beslut, säger Jonas Ebbesson.

I slutet av 2018 gav mark- och miljödomstolen tillstånd för utbyggnad. Beslutet överklagades av organisationer, myndigheter och privatpersoner och togs upp av Mark- och miljööverdomstolen.
I slutet av 2018 gav mark- och miljödomstolen tillstånd för utbyggnad. Beslutet överklagades av organisationer, myndigheter och privatpersoner och togs upp av Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Regeringen kan göra en annan bedömning än domstolen men den kan inte besluta helt fritt, den måste fortfarande tillämpa samma grundprinciper i miljöbalken som domstolen gör. Oavsett hur regeringen beslutar kan beslutet komma att prövas av Högsta förvaltningsdomstolen efter begäran om rättsprövning.

Ett övergripande mål i Miljöbalken är ”att främja en hållbar utveckling där nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö”, det ger utrymme för regeringen att göra tolkningar som kan leda till annat beslut än domstolen.

Regeringskansliet säger att ärendet är prioriterat men att det är omöjligt att säga hur lång tid granskning och beslut kan ta. 

– Det här målet kommer att pågå länge. Regeringen kan inte uttala sig om tiden men det är inte otänkbart att det tar mer än ett år. Sedan går det tillbaka till domstolen för att den ska fastställa ytterligare detaljvillkor utöver villkoren i regeringens beslut, säger Jonas Ebbesson.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Lysekil
Preem
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt