Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/domstolens-beslut-om-gymnasielagen-overklagas/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Domstolens beslut om gymnasielagen överklagas

Förvaltningsrätten i Malmö.
Förvaltningsrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Migrationsdomstolen i Malmö beslutade att inte tillämpa den nya och omstridda gymnasielagen. Nu överklagas domen av den asylsökande man som nekades uppehållstillstånd av domstolen.

Det var i fredags som Migrationsdomstolen i Malmö kom med det uppmärksammade beslutet att inte tillämpa den nya gymnasielagen. Lagen som trädde i kraft den 1 juli innebär att den som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Regeringen fick igenom lagen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet trots kritik från bland annat Lagrådet.

Men domstolen ansåg att den nya lagens sänkta beviskrav för identitet var så pass dåligt beredda att de inte gick att använda.

– Det har stor betydelse eftersom väldigt många av dem som skulle kunna omfattas av lagstiftning inte kan göra sin identitet sannolik, sa chefsrådman Fredrik Löndahl till DN.

Domstolens beslut innebar att de nekade uppehållstillstånd till en ung man från Irak som kom till Sverige under 2015, och som hade hunnit bli vuxen när Migrationsverket avslog hans asylsökande 2017.

Nu meddelar mannens ombud att domen kommer att överklagas.

”Jag har nu fått besked från klienten att han vill överklaga domen. Ett överklagande kommer att ges in inom den lagstadgade tiden på tre veckor. I övrigt avböjer han för närvarande att kommentera domen”, skriver advokaten Karin Sanfridsson.

Migrationsdomstolens dom är inte prejudicerande utan för det krävs att den prövas i högre instans. Tills dess kan det uppstå en situation där olika domstolar och domare tillämpar lagen på olika vis, enligt chefsrådman Fredrik Löndahl.

– Varje domare är självständig i sitt bedömande så att det kan finnas olika uppfattningar och även inom en domstol kan det finnas olika uppfattning. Det är viktigt att det kommer till Migrationsöverdomstolen prövning så fort som möjligt så att vi får ett prejudicerade avgörande som alla ska förhålla sig till, har han tidigare sagt.

Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister, har inte velat låta sig intervjuas om domstolens beslut. I en skriftlig kommentar i fredags sade hon: ”regeringen kan inte uttala sig om den bedömningen eller på annat sätt kommentera ett enskilt fall. Domen har inte vunnit laga kraft. Det här är en dom i första instans. Det återstår att se om domen överklagas.”

Läs mer: Moderaterna vill riva upp kritiserade gymnasielagen 

Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister.
Heléne Fritzon (S), migrationsminister och biträdande justitieminister. Foto: Alexander Mahmoud
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.