Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 18:49 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/domstolsverket-inte-rimligt-att-kunna-hota-pa-sociala-medier/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Domstolsverket: Inte rimligt att kunna hota på sociala medier

Fredrik Wersäll.
Fredrik Wersäll. Other: Bertil Ericson/TT

Att personer som är satta att värna demokratin och rättsstaten kan hotas och trakasseras på sociala medier utan att det finns en enkel procedur att komma tillrätta med problemen är inte rimligt. Det menar hovrättspresidenten Fredrik Wersäll. Domstolsverket ska i förekommande fall driva fall mot Google, för att skydda landets domare. 

Vad Google och anda datajättar har för ansvar för det som publiceras på deras sociala mediesajter är en komplicerad juridisk fråga, enligt Fredrik Wersäll, hovrättspresident på Svea hovrätt. 

DN och Expressen har i helgen rapporterat om hot mot advokater och journalister på Googles företag Youtube, som Google sett mellan fingrarna på och även indirekt orsakat genom sin hantering av den sociala mediesajten. 

Fredrik Wersäll är engagerad i frågan om domarnas säkerhet. Ibland handlar det om hot på sociala medier.

– För Sveriges domare är det en källa till oerhörd frustration att det är så svårt att komma tillrätta med angrepp på sociala medier. Tekniskt är det väldigt komplicerat att få kontakt med de här företagen, och det är i grunden inte rimligt att personer som är satta att värna demokratin och rättsstaten ska kunna hotas och trakasseras i sociala medier utan att det finns en tämligen enkel procedur för att komma tillrätta med det.

Sveriges domare har därför bestämt sig för att driva de här fallen mot Google när de dyker upp. 

– Vi har i domarkåren har haft en diskussion om detta och vi har sagt att Domstolsverket ska verka mot de här företagen när det är allvarligare fall, säger Fredrik Wersäll. 

Enligt Wersäll är det troligen komplicerade gränsdragningar för vad den som vidareförmedlar uppgifter har för ansvar för det som publiceras. 

– Någon enkel lösning tror jag inte finns, det är globala företag med globala riktlinjer som gör att det är svårt att komma åt dem. Det enda som hjälper är att verkligen ligga på och inte acceptera angrepp på personer som ska vara fredade, och det berör definitivt även journalistkåren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.