Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dopningsmedel i kosttillskott

Kosttillskott som säljs i Sverige kan innehålla både hormoner och efedrin. Tre av nio preparat visar spår av förbjudna substanser i DN:s test.

Näthandeln med kosttillskott ökar lavinartat. Vanliga motionärer köper piller och pulver som kan innehålla förbjudna prohormoner, anabola steroider och efedrin. DN har testat nio slumpvis valda produkter. Två av dessa innehöll i Sverige förbjudna ämnen. Ytterligare ett innehöll sannolikt förbjudna ämnen. Nu stoppas försäljningen tills vidare.

På nätet öppnas allt fler butiker med ett stort utbud av kosttillskott.

- Preparaten är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla ämnen som ger hormonförändringar. Hälsokostprodukter som innehåller prohormoner omvandlas till anabola steroider i kroppen är särskilt farliga för kvinnor, säger Mats Garle, laboratoriechef för Karolinska universitetssjukhusets dopningslaboratorium.

I vissa länder, till exempel USA, är ämnen som förbjudits i stora delar av världen fortfarande tillåtna. På dopningslaboratoriet vet man att tillverkarna ibland slarvar.

- Vi misstänker att företagen använder samma utrustning vid tillverkningen och att i Sverige tilllåtna preparat därför kan vara nedsmutsade av förbjudna ämnen, fortsätter Mats Garle.

DN surfade runt bland nätbutikerna och valde slumpmässigt åtta preparat som lovade snabbt växande muskler och sades vara "lagliga" eller "naturliga". Preparaten beskrevs som biverkningsfria eller så saknades varningar.

Vi köpte även en burk med det förbjudna bantningspreparatet efedrin som används av muskelbyggare för att förbränna fett.
Sedan skickade vi burkarna oöppnade till Lantmännen Analycen AB - det laboratorium i Sverige som branschorganisationen Hälsokostrådet och Karolinska institutet rekommenderar.

Testresultat visade att preparatet "Max Muscle zma" innehöll 50 mg/kg av prohormonet DHEA. De test Analycen AB gör ger utslag redan vid 0,1 mg/kg.

- Vårt test visar att koncentrationen av DHEA i "Max Muscle zma" utan tvekan är påvisbar, säger Klas Johansson, kemist vid Analycen AB.
Prohormonet DHEA är förbjudet i Sverige och att sälja en produkt med DHEA är ett brott mot läkemedelslagen.

- Ett preparat som innehåller DHEA, oavsett om mängden är liten, ska klassas som ett läkemedel, säger Kerstin Hjalmarsson på Läkemedelsverket.

På nätbutiken MM.sports, där vi köpte burken, presenteras "Max Muscle zma" som "en laboratorietestad anabolisk mineral".

Max ZMA är tillverkat av det amerikanska företaget Max Musc­le, som idag driver ett 100-tal butiker i USA. Återförsäljare i Sverige är MM.sports. När vi ringer till företagets ägare Lars-Olof Sparringsjö ifrågasätter han först testresultaten och undrar om vi gjort urvalet i samarbete med någon som möjligen vill smutskasta hans verksamhet.

MM.sports har sedan uppmanat den amerikanska Max Muscle att undersöka preparatet. I ett mejl skriver företagets forskningschef Phillip W Harvey att företaget låtit ett fristående laboratorium testa preparatet. Innan resultaten är klara vill företaget inte ge några ytterligare kommentarer. Företaget påpekar att det följer de regler som satts upp av amerikanska myndigheter.

MM.sports i Göteborg har dock efter DN:s test tills vidare stoppat försäljningen av Max ZMA.

- Vi vill vara 100 procent säkra på att de produkter vi säljer inte innehåller några spår av DHEA, säger Lars-Olof Sparringsjö.

Gör MM.sports några egna kontroller i Sverige innan ni säljer produkterna vidare?

- Nej, inte hittills. Men i fortsättningen kommer vi att begära att det amerikanska företaget kontrollerar om det finns spår av DHEA i de produkter vi köper in. Jag kommer även att testa dem här i Sverige.

På nätbutiken stacker.se köpte DN det testosteronhöjande Testo Dynamite som sades "funka minst lika bra som ryssfemmor" och vara "ett av de bästa lagliga alternativen att höja sin testosteronhalt på ett biverkningsfritt vis".

Det första testet hos det av DN anlitade laboratoriet Analycen AB tydde på att preparatet innehöll förbjudna anabola steroider. För att säkerställa resultatet gjorde laboratoriet ytterligare ett test. Preparatet innehöll dock så många störande ämnen att resultatet inte gick att säkerställa. Det innebär att det inte går att utesluta att Testo Dynamite innehåller förbjudna ämnen.

På stacker.se köpte vi även Ephedra Super Caps. DN lät testa detta preparat för att se om det var verkningslösa "sockerpiller" som såldes med vilseledande reklam. Provresultaten från Analycen AB visade dock att pillren innehöll mycket stora mängder av det förbjudna bantningspreparatet efedrin.

Sedan dess har Läkemedelsverket polisanmält företaget för olaglig efedrinförsäljning och produkterna har plockats bort enligt ett nytt meddelande på sajten.
Stacker.se förekommer även i en internationell polisutredning, se artikel intill.

Försäljningen av kosttillskott

Försäljningen av kosttillskott har sedan år 2000 ökat från 763 miljoner till 1,4 miljarder kronor, enligt branschorganisationen Hälsokostrådet. Det som ökar mest är försäljningen av preparat för muskeluppbyggnad.
Sportkosttillskott räknas som livsmedel, men försäljarna är inte skyldiga att anmäla sina produkter till Livsmedelsverket. Så är det i flera andra länder.

Det är förbjudet att sälja läkemedel och dopningsklassade preparat. Det är också förbjudet att släppa ut hälsovådliga preparat på marknaden. Lagstiftningen räcker dock inte för att konsumenterna säkert kan veta vad som finns i burkarna.

I EU pågår en diskussion om regler för kosttillskott.

DN

DHEA är ett prohormon (förstadium

DHEA är ett prohormon (förstadium till östrogen och testosteron). Prohormoner kan i kroppen omvandlas till anabola steroider.
Prohormoner är förbjudna i Sverige. I några andra länder, till exempel USA, är DHEA fortfarande tillåtet.

En stor del av importen sker på internet och det finns mer eller mindre seriösa försäljare.
Preparaten kan ge biverkningar som dem man kan få av AAS (anabola androgena steroider): aggressivitet, depression, bröstkörtelförstoring med mera. Hur kraftfulla biverkningarna blir beror bland annat på dosmängd och arvsanlag.

Källa: Dopingjouren

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.