Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drar in på sylt till pensionärernas pannkakorna

Pannkakor utan sylt.
Pannkakor utan sylt. Other: Lefteris Pitarakis/AP

Ragunda kommun slopar sylten till pensionärernas pannkakor. Dessutom försvinner salladen till andra maträtter. ”Vi måste täcka kostnaderna”, säger kostchef Elisabeth Norman Edlund.

Pensionärer som får matlådor levererade till sig via hemtjänsten får efter årsskiftet klara sig utan tillbehör som rödbetor, sylt och inlagd gurka. Orsaken är att de kostar för mycket.

– Vi fick välja på att ta bort tillbehören eller höja priset på matlådan, säger kommunens kostchef Elisabeth Norman Edlund.

I dag kostar de matlådor som biståndsbedömda pensionärer kan köpa från kommunen 45 kronor styck.

Elisabeth Norman Edlund säger att kommunen inte får subventionera maten, utan att systemet ska vara självfinansierande.

I våras skickade kommunen ut en enkät till pensionärerna, som enligt kostchefen inte sade sig vara så intresserade av sallad. Det var viktigare med kvaliteten på huvudrätten.

–Många sade till exempel att de tyckte att salladen var onödig och ville hellre ha varma grönsaker.

Men hör inte sylt till pannkakor?

–Det är många kommuner som inte har sylt till pannkakorna och som har haft det så i 20 år.

Förslaget om att slopa tillbehören röstades igenom i kommunfullmäktige med 18 röster mot fem. Tre personer lade ned sin röst, uppger P4 Jämtland.

Ragundas kommunalråd Terese Bengard skriver på sin Facebooksida att äldre som vill ha sylt kan få hjälp av hemtjänsten att själv köpa hem det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.