Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drastisk minskning av ensamkommande flyktingbarn

Under hösten kom det mellan 170 och 300 barn per dygn till Malmö. Nu är siffran nere på ett eller två barn per dygn.
Under hösten kom det mellan 170 och 300 barn per dygn till Malmö. Nu är siffran nere på ett eller två barn per dygn. Foto: Tomislav Stjepic/Migrationsverket

Antalet ensamkommande flyktingbarn har minskat dramatiskt i landet, visar Migrationsverkets siffror, och till Malmö har inströmningen nästan upphört, enligt SR.

Under hösten kom det mellan 170 och 300 barn per dygn till Malmö, som är porten till Sverige för en stor del av de flyktingar som kommer till landet.

Efter julhelgen var siffran nere i drygt tio per dygn, och nu är det bara ett eller två barn som kommer till Malmö varje dygn, berättar Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på sociala resursförvaltningen i staden, för Sveriges Radio.

Malmö stad timanställde ett stort antal personer för att hantera inflödet av ensamkommande flyktingbarn. I november fanns 2.200 barn och unga på diverse transitboenden i Malmö, i dag är det 200.

Migrationsverkets nationella statistik visar att det under veckan fram till och med i tisdags anlände 177 ensamkommande asylsökande minderåriga, det vill säga cirka 25 per dygn.

Under förra året anlände sammanlagt 35.000 ensamkommande tonåringar och barn. Utslaget per vecka blir det drygt 670, men de allra flesta kom under hösten.

Av de som kom under den senaste veckan var majoriteten, 62 procent, afghaner. Det var också därifrån två tredjedelar av de ensamkommande tonåringarna kom under hela förra året.

Det är inte klart vad som är huvudorsaken till den drastiska minskningen; de svenska id-kontrollerna, strängare flyktingkontroll i Turkiet eller det kalla vintervädret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.