Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drogmarknad vill jämföras med Systembolaget

Om polisen slog till skulle Sveriges största drogmarknad vara tillbaka på nätet på några timmar. Det hävdar gruppen bakom sajten, som tjänar pengar på varje drogaffär som görs.

”Allra helst vill vi förstås jämföra oss med Systembolaget”, skriver de till DN.

Gruppen bakom Sveriges största drogmarknad påstår att de är utspridda runt om i världen. När DN kontaktar en av administratörerna via den krypterade sajten hävdar personen att säkerhetskopior av sajten ligger utom räckhåll för polisen.

”Vi är flera admins (administratörer, reds anm.), boende i flera länder, som har tillgång till backup av både kod och databas. Nästa gång sidan blir nedtagen, något vi räknar med kommer att hända förr eller senare, så kommer den att vara uppe igen på nya servrar inom några timmar”, skriver administratören och tillägger att de hoppas att sajten i praktiken ska vara omöjlig att stänga ned annat för en kortare stund.

Personen är anonym även för DN, men skriver från det användarkonto som används för officiell kommunikation mellan sajten och dess användare. Sajten ligger på darknet, en del av internet som är speciellt utformad för att hålla användarna anonyma. Det gör det omöjligt för DN att kontrollera vem som driver sajten, om det är en eller flera personer, eller var deras servrar ligger.

Administratörerna gör ingen hemlighet av att de tjänar pengar på sin verksamhet. Vid varje betalning behåller de 3 procent av summan som byter händer, dessutom måste varje langare betala en startavgift på 2.500 kronor. Hur stor förtjänsten är vägrar administratören säga, men medger att personerna bakom sajten tjänar pengar. Samtidigt beskrivs marknadsplatsen som ett i  första hand ideologiskt projekt för att få narkotika legaliserad.

I sajtens användarvillkor framgår att langarna inte får sälja till personer under 18 års ålder. Samtidigt klargör man att man inte tänker kontrollera att regeln efterföljs.

”Nästan säkert finns det de som kommit till skada av produkter som sålts via vår marknadsplats. Men nästan lika säkert är att ännu fler hade kommit till skada om motsvarande handel i stället hade skett på gatan”, skriver talespersonen till DN.

Har ni ett ansvar för drogerna som säljs och konsekvenserna det får?

”Vi tar vårt ansvar för denna narkotikamarknad på största allvar. Omständigheterna gör att vi inte kan kontrollera marknaden riktigt så mycket som vi skulle önska. Vi kan till exempel inte garantera att inte någon säljare säljer till minderåriga. Men om det kommer till vår kännedom att någon gör det så blir den säljaren givetvis avstängd.”

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, invänder mot argumentet att faran med droger försvinner med näthandel.

– Visserligen uppstår ett avstånd mellan säljaren och köparen. Det finns delar av knarkhandeln som kan vara väldigt otäck när den är nära. Men drogernas effekter är lika förödande även om man får dem under lugna omständigheter, säger han.

– När avståndet ökar sänks också tröskeln för att köpa. Många känner en skräck för att möta langarna, men när drogerna kan köpas mer eller mindre anonymt via nätet blir det mycket enklare.

Liknelser med laglig handel på nätet återkommer i kommunikationen med administratören. Samtidigt som verksamheten är öppet kommersiell försvarar talesperson den med att drogaffärerna blir tryggare och inte förknippas med våldsbrott som handeln på gatan.

”Allra helst vill vi förstås jämföra oss med Systembolaget, även om vi inte når riktigt ända fram”, skriver personen. ”Annorlunda uttryckt så har vi inte dåligt samvete för det vi gör. Vi är tvärtom stolta över det.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.