Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drogpengar från Sverige går till terror

Foto: André de Loisted

Smugglingen av drogen khat ökar. Tullen vid Öresundsbron beslagtar tio gånger mer än för tio år sedan.

Missbruket orsakar tragedier. Sverigesomaliska familjer trasas sönder när khattuggande män passiviseras.

Vinsterna till terrorgrupper. Polisen och tullen är övertygade om att pengar från smugglingen går till al-Shababs krigföring.

Omkring 90 procent av den khat som smugglas in i Sverige transporteras i personbilar eller minibussar över Öresundsbron. Två eller tre gånger i veckan fångar tullen vid Lernacken på den svenska sidan en khatsmugglare, ofta efter en halsbrytande biljakt.

– Det är rena Vilda Västern, säger Tullverkets drogspecialist Lars Hansson. Vi samarbetar med den danska tullen, och för några veckor sedan kände en av smugglarna på sig att han var avslöjad – så han stannade mitt på bron och vräkte lasten i havet.

Men de allra flesta av smugglarna rullar in i Sverige med bilen fullpackad med jutesäckar sprängfyllda av narkotika. De späda khatkvistarna innehåller amfetaminliknande ämnen och klassas därför som narkotika i nästan hela Europa – men inte i Holland och England. Till Amsterdam och London flygfraktas dagligen flera ton av drogen öppet och legalt, och därifrån smugglas den vidare till storstadsförorter i Skandinavien och övriga Europa där många av invånarna har östafrikanska rötter.

Khatsmugglingen till Sverige har ökat dramatiskt sedan millennieskiftet. År 2000 beslagtog den svenska tullen och polisen totalt 1,8 ton khat. I fjol var beslaget 10,3 ton, och bara under januari i år fångade tullen vid Öresundsbron ett tjugotal khatsmugglare med sammanlagt 1,7 ton av den gröna narkotikan i bilen. Om trenden fortsätter blir beslaget under 2010 över 20 ton.

– Jag uppskattar att 90–95 procent av smugglarna klarar sig in i Sverige. Man kan alltså på goda grunder anta att 100–200 ton khat smugglades in i landet i fjol, och under 2010 kan det mycket väl bli dubbelt så mycket, säger tullinspektör Petter Norman som leder Tullkriminalens speciella projekt med målet att hejda khatsmugglingen.

Män från Somalia är den absolut största gruppen bland khatmissbrukarna i Europa, och det finns en uppenbar koppling mellan den ökande khatsmugglingen till Skandinavien och det växande antalet somalier som under senare år har sökt och fått skydd i Sverige undan hemlandets inbördeskrig, terror och misär.

Smugglarligorna rekryterar kurirer bland socialt och ekonomiskt utsatta unga män som bor i segregerade förorter i Köpenhamn, Malmö, Göteborg och Stockholm, berättar Petter Norman. Tullkriminalens utredningar visar att flera hundra personer är engagerade i khatsmugglingen till Sverige. De flesta är organiserade i fem eller sex stora nätverk, och många av kriminellt belastade lycksökare från Polen, Baltikum eller Somalia. Några få har sina rötter i Danmark eller Sverige.

Och hanteringen är lönsam.

–  Vi räknar med att khatsmugglingen till Sverige under fjolåret gav de kriminella nätverken en total vinst på 80–160 miljoner kronor, och i år kan vinsten bli ännu större. Dessutom har vi indikationer på att de här ligorna även smugglar amfetamin och kokain, säger Petter Norman.

De stora pengarna går till ett tjugotal ligaledare, varav många har somaliska rötter och täta kontakter med lokala makthavare i hemlandet.

– Vi ser i våra utredningar att stora summor skickas till Somalia genom det informella transaktionssystem som kallas hawala. Det är min alldeles bestämda uppfattning att pengar från khatsmugglingen till Sverige går till stridande krigsherrar i Somalia – och till terrororganisationen al-Shabab, ­säger Petter Norman.

Flera av tullens utredningar har givit motiv till dessa misstankar.

– Vi har identifierat aktörerna och kunnat följa pengarna till Somalia via hawalabanker i Dubai, berättar Petter Norman. Eftersom systemet bygger på informella kontakter är det extremt svårt att få fram bevis. Men jag är övertygad om att huvudmännen i flera av de khatsmugglande nätverken är med och finansierar inbördeskriget i Somalia och terrorhandlingar både där och i andra länder.

Stefan Kálmán, narkotikabekämpare vid Rikskriminalpolisens underrättelsesektion i Stockholm, är inne på samma linje:

– Khatsmugglingen är oerhört väl­organiserad, och den har blivit ännu mer professionell på senare år. Tidspressen är ju hård, och volymerna har ökat. Och det är troligt att en del av vinsterna har kommit somaliska krigsherrar och al-Shabab till del. Men det är oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att följa pengarna inne i Somalia och få fram konkreta bevis.

Den av USA terroriststämplade organisationen al-Shabab kontrollerar med våld och terror stora områden i södra Somalia och en del av huvudstaden Mogadishu. Där har hårda sharialagar införts; män, kvinnor och unga flickor har stenats till döds på grund av påstådd otrohet och fattiga ungdomar som har stulit mat har offentligt fått sina händer avhuggna.

Organisationen växer snabbt och både samlar pengar och värvar nya terrrorister bland exilsomalier i väst genom turnerande agitatorer och aggressiva kampvideor på internet.

Enligt Säkerhetspolisen i Stockholm har omkring tjugo sverigesomalier låtit sig enrolleras av al-Shabab, och flera av dem har senare hittats döda. Just nu befinner sig ett tiotal svenska medborgare på al-Shababs träningsläger i Somalia.

I oktober 2008 mördade al-Shababs självmordbombare 24 människor i Somaliland och Puntland, och den danmarkssomalier som på nyårsdagen attackerade Jyllandspostens tecknare Kurt Westergaard med en yxa var enligt den danska säkerhetspolisen utsänd av al-Shabab.

Misstanken att al-Shabab och dess föregångare al-Ittihad al-Islami (AIAI) skaffar pengar genom khatsmuggling har tidigare uttryckts av den danska och den kanadensiska underrättelsetjänsten samt av amerikanska FBI.

Säkerhetspolisen i Stockholm har avböjt DN:s begäran om en intervju. Pressekreteraren Mattias Lindholm skriver på e-post: ”Vi bedömer att det är möjligt att pengar från khatsmuggling används till finansiering av terrorism. Vi har dock inte sett övertygande uppgifter på att detta faktiskt sker.”

DN har inte fått svar på frågan om Säkerhetspolisen har undersökt saken eller ej. Vice överåklagare Astrid Eklund vid Åklagarmyndighetens utvecklingscent­rum i Stockholm anser att det är mycket allvarligt om pengar från smugglingen går till krigsherrar och terrorister.

– Det är ett sorgligt misslyckande för Sverige att denna hantering får fortgå, säger hon. De smugglare och langare som grips blir milt straffade; det normala är några få månader i fängelse. Och detta medför att polisen sällan lägger ned några större resurser på att bekämpa den olagliga khathanteringen.

Politikerna, rättsväsendet och socialtjänsten måste börja betrakta denna drog med mycket större allvar, anser Astrid Eklund:

– I dag krävs det att man grips med mer än 200 kilo khat för att man ska kunna dömas för grovt narkotikabrott, och det sker väldigt sällan. Mycket talar för att den gränsen bör sänkas till 50–100 kilo, då skulle straffen spegla allvaret i denna brottslighet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.