Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drottningen tackar nej till omdiskuterat pris

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf vid en prisceremoni i Tyskland.
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf vid en prisceremoni i Tyskland. Foto: Pelle T Nilsson/All Over Press

På onsdag skulle drottning Silvia ta emot ett pris av organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers för sitt arbete med världens barn. Men nu väljer hon att inte ta emot det, meddelar hovet på sin webbplats.

Drottningen skulle ta emot priset vid Uppsala universitet och samtidigt delta i ett seminarium om trafficking och människohandel. Nu hoppar Uppsala universitet och Uppsalas FN-förening av.

Organisationen som delar ut det har kopplingar till abortmotstånd och tidigare har priset vid två tillfällen delats ut till abortmotståndare, skriver Aftonbladet.se och tidningens ledarskribent Eva Franchell konstaterar att organisationen ”är en del av antiabortrörelsen”

Också studenttidningen Ergo skriver kritiskt om priset: ”Grundaren till priset har starka kopplingar till anti-abortorganisationer”.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till DN att det är beslutet från Uppsala universitet och Uppsalas FN-förening som har gjort att även drottningen valt att inte delta i seminariet.

Hon väljer också att inte ta emot priset vid ett senare tillfälle heller?

– Självklart innebär det att drottningen tackat nej till att ta emot själva priset vid något tillfälle. Drottningen kan inte ta emot pris där det är fokus på en organisation på det sätt som det nu blivit. Hon är opolitisk och hela Sveriges drottning, säger Margareta Thorgren.

Drottningen kommer inte heller att delta i seminariet eftersom frågan om trafficking kommit i skymundan.

Även Uppsala universitet ställer alltså in sin medverkan i seminariet.

"Det finns för många frågetecken kring arrangemanget och organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers som står bakom initiativet", säger professor Anna Singer i ett pressmeddelande.

Ruth Nordström, som är ordförande för Scandinavian Human Rights Lawyers, gick under söndagen inte att nå för en kommentar. Nordström är också vd för antiabortorganisationen Provita.

Först på måndagen valde Nordström att kommentera det inträffade. I ett pressmeddelande på organisationens webbplats skriver hon: ”Vi beklagar att Uppsala Universitet har beslutat att ställa in konferensen om mänskliga rättigheter och trafficking.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.