Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drunkningsolyckorna ökar kraftigt

Drunkningsolyckorna har ökat kraftigt i år och i många fall är små fritidsbåtar inblandade. Både livräddningssällskap och båtbranschen upprepar kravet på en lag om flytvästar.

Enligt preliminär statistik från Svenska Livräddningssällskapet (SLS) som TT tagit del av har 38 personer drunknat hittills i år. Under första halvåret 2010, alltså inklusive den vanligtvis olycksdrabbade midsommarhelgen, stannade siffran på 28.

Av årets 38 hittills drunknade var 16 ute på sjön i en fritidsbåt.

- Det känns väldigt oroväckande och det är tydligt att den typen av olyckor har ökat. Det kan vara så att väldigt många som inte är vana vid sjön ger sig ut i båtar och de vet inte hur man beter sig eller vilka riskerna är, säger Anders Wernesten på SLS.

Han och andra företrädare för sjösäkerhet påpekar att flytvästar, eller snarare bristen på flytvästar, är det stora problemet. Anders Wernesten anser att politikerna började i fel ända när de förra året skärpte gränserna för sjöfylleri, men inte lagstiftade om att det ska finnas flytvästar till alla i båten.

- Det hade varit betydligt effektivare. Om du är full och ramlar överbord flyter du i alla fall, säger han till TT.

Även Båtbranschens riksförbund (Sweboat) vill ha lagstiftning. Deras bedömning är att en lag som gör båtföraren ansvarig för att det finns flytvästar till alla ombord skulle spara cirka 30 svenskars liv varje år.

- Det är inget storebrorspekande från vår sida. Det bör vara upp till var och en att ha den på sig, men finns flytvästen tillgänglig ökar sannolikheten för att den används, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat.

I till exempel Norge finns en sådan lagstiftning och den har även varit på gång i Sverige, men ännu har inget hänt. I dag ligger bollen hos Transportstyrelsen som fått regeringens uppdrag att komma med förslag hur drunkningsolyckorna kan minskas.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M), som ska få underlaget i februari nästa år, påpekar att det även kan handla om regelskärpningar.

- Oavsett om du kör bil eller båt så har du ett stort eget ansvar. Sedan finns det hjälpmedel som kan förhindra att du dör, till exempel flytvästar, och vi ska hitta bästa sättet att få människor att ta dem på sig. Vi får se om det krävs en lag för det, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.