Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 04:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/dryg-miljard-ska-sparas-i-demokraternas-budget/

Sverige

Dryg miljard ska sparas i Demokraternas budget

Bild 1 av 2 Demokraternas partiledare Martin Wannholt presenterade partiets budgetförslag tillsammans med kommunalråden Jessica Blixt och Henrik Munck.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 2 av 2 Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna i Göteborg.
Foto: Jonas Lindstedt

Göteborgs uppstickarparti Demokraterna vill spara uppemot 1,3 miljarder i sin budget för nästa år. Samtidigt presenteras en satsning på skolan värd 300 miljoner kronor.

– Vi ska gasa och bromsa, säger partiledare Martin Wannholt. 

Årsredovisningen för det kommunala parkeringsbolaget i Göteborg fick agera skräckexempel när Demokraterna presenterade sin budget under fredagen. Bolagets snyggt layoutade rapport med porträttbilder och intervjuer förstorades upp på skärmen intill kommunalrådet Henrik Munck. 

– Det här är inte gratis att producera. Hur är det möjligt att ett parkeringsbolag gör en 84 sidor lång redovisning varje år? säger han. 

Demokraterna gick till val på att stoppa bygget av Västlänken och blev näst största parti i Göteborg, mindre än två år efter att det grundats. Efter att ha vägrat kompromissa i frågan om Västlänken hamnade partiet i opposition i Göteborg, där Allianspartierna bildat ett minoritetsstyre. 

Uppstickarpartiet har drabbats av flera avhopp på senare tid. I augusti lämnade Jahja Zeqiraj rollen som politisk sekreterare i partiet. Kort därefter hoppade även Åse Victorin av. Partiledaren Martin Wannholt säger att det kan bli aktuellt med fler avhopp.

– Det är ingen dramatik, ibland tycker man olika, säger han.

Bygget av Västlänken fortsätter i Göteborg och Demokraternas fokus har flyttats till besparingar inom kommunala verksamheter. Inför budgetpresentationen lovade partiet att se till att ”göteborgaren får valuta för skattepengarna”.

Partiet vill bland annat minska antalet anställda inom kommunen, vilket beräknas spara 250 miljoner kronor om året. Enligt Martin Wannholt är det inte aktuellt med uppsägningar. 

– Det ska ske genom naturliga avgångar, säger han. 

Även kostnaderna för konsulter ska minskas, med 300 miljoner kronor. Här vill partiet istället att staden gör arbetet på egen hand. Kostnaderna för politisk administration ska minskas och konferenser och internationella samarbeten ifrågasättas, säger kommunalrådet Henrik Munck. 

– Ska kommunen åka till Kina för att vara med i ett ”internationellt belysningsnätverk”? Vårt svar är nej, det har vi inte råd med. 

Läs mer: Bilfria söndagar i den rödgrönrosa budgeten 

Demokraternas stora satsning finns inom skolområdet. 300 miljoner kronor ska läggas på elevhälsa, lärartjänster och individanpassad undervisning, säger kommunalrådet Jessica Blixt, som tidigare arbetat som lärare på mellan- och högstadiet.

– Det får konsekvenser när man år efter år säger att man ska göra effektiviseringar inom skolan. Nu vill vi skapa balans mellan krav och resurser. Skolorna vet bäst själva hur pengarna ska användas, säger hon. 

Kommunalrådet Jessica Blixt säger att det gjorts besparingar som slagit hårt mot skolan under flera år.– Det brukar heta att allt börjar med bra lärare. Jag skulle säga att det börjar med kloka politiker som satsar på skolan, säger hon. Foto: Jonas Lindstedt

Västlänken nämns inte förrän politikerna får frågan om den. Målet att stoppa trafikprojektet kvarstår, säger Henrik Munck.

– Som vi ser det finns det två sätt att stoppa Västlänken. Antingen att andra partier ändrar sig, eller att det uppstår allvarliga problem under bygget som gör att det avbryts. 

Kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg, Axel Josefsson (M), sa nyligen till DN att Demokraterna i grund och botten är ett borgerligt parti. Detta trots att Demokraterna gått på Socialdemokraternas linje i bland annat frågan om så kallade livstidsanställningar inom kommunen.

Demokraternas kommunalråd Henrik Munck anser att partiet ligger längst ifrån Sverigedemokraterna och de rödgrönrosa i budgetfrågan. Martin Wannholt säger att Socialdemokraternas budget är den som har mest gemensamt med Demokraternas i nuläget. 

– Det rimliga hade varit att det var Alliansens budget som låg närmast. Men vi kan inte gå med på deras sparkrav inom skolan, säger Martin Wannholt.

Läs mer: Så ser Alliansens budgetförslag ut i Göteborg

Enligt partiledaren arbetar Demokraterna för att Alliansen ska ändra inställning i skolfrågan. Med 14 av 81 mandat i kommunfullmäktige är det oklart hur stort inflytande partiet kommer att få. Demokraterna för samtal med de andra partierna inför måndagens budgetdebatt, enligt Martin Wannholt. 

– Mer än så säger jag inte.