Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Drygt 4 600 kvinnor i byggbranschens upprop #sistaspikenikistan

Under #sistaspikenikistan samlas 4.627 kvinnor i ett upprop mot sexuella övergrepp och trakasserier i byggbranschen, skriver Aftonbladet. Syftet är att sätta fingret på de strukturella problem som finns överallt, säger initiativtagarna. 

Snickaren Emmelie Renlund startade uppropet tillsammans med arkitekten Cajsa Winge som menar att det speglar ett strukturellt problem som finns inom hela byggsektorn och inte bara ute på byggarbetsplatserna, vilket de vill uppmärksamma, säger de till Aftonbladet.

I uppropstexten skriver undertecknarna bland annat: ”Detta är ett upprop ur ilska, frustration och sorg med vittnesmål om sexuella trakasserier, övergrepp och andra mer subtila former av sexism som pågått i branschen under alldeles för många år. Vi är trötta på att inte bli tagna på allvar, vi är trötta på att bli tystade. Det är dags att sätta #sistaspikenikistan.”

Förutom de 4.627 underskrifterna finns runt 200 kvinnors vittnesmål om hur de har utsatts för olika former av sexism. Det handlar om kvinnors svårigheter att avancera, om arbetsgivare som inte tar ansvar och en rådande machokultur som har tillåtits i decennier. Det handlar också om direkta sexuella övergrepp och våldtäkter. 

En kvinna skriver:

”På en konferensresa med företaget hamnade vi efter middag och utgång på ett hotellrum. På natten vaknade jag av att personen som bodde i rummet hade sex med mig. I ren skräck och chock vågade jag inte göra något. När jag gick därifrån sa han bara hånfullt ”ska du gå runt och vara sur över det här nu”.

Römokaren Paulina Johansson berättar för Aftonbladet hur hon ständigt blivit ifrågasatt som kvinna när hon har sökt jobb, och hur hon som lärling utsattes för ett våldtäktsförsök av sin handledare. Det skedde under byggnaden.

– Han började ta på min kropp både utanpå och innanför kläderna. Jag ville protestera och skrika men jag blev helt paralyserad av skräck. Jag kunde inte göra något, jag bara låg där, berättar hon för tidningen.

Övergreppet avbröts när en kollega rörde sig ovanför dem. Händelsen fick Paulina Johansson att avstå från personalaktiviteter i flera år efteråt av rädsla för att råka illa ut igen. Hon hoppas att byggnadskvinnornas upprop ska leda till att byggbranschen utvecklas och att ljuset sätts på de strukturella problem som branschen lider av, skriver Aftonbladet.

Andra vittnar om nedsättande kommenterar: ”du förstår inte det här för att du är kvinna” eller ”ni kvinnor går inte att styra.”.

Kvinnor som har sagt ifrån eller vänt sig till sina chefer när de har blivit utsatta för trakasserier och sexuella övergrepp beskriver hur de i stället för att få stöd har mötts av utfrysning och mobbning. Många har till slut lämnat byggbranschen, skriver Aftonbladet.

De som står bakom uppropet #sistaspikenikistan vill bryta tystnadskulturen och skapa trygga arbetsplatser där förövarna ska kunna anmälas och straffas. 

Underskrifterna innebär inte att alla kvinnor är drabbade men att alla står bakom uppropet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.