Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Drygt 70.000 asylsökande till Grekland hittills i år

Flyktingar som fastnat vid gränsen mellan Makedonien och Grekland i november.
Flyktingar som fastnat vid gränsen mellan Makedonien och Grekland i november. Foto: Paul Hansen

Antalet flyktingar som tar sig över Medelhavet har minskat med mer än två tredjedelar sedan de högsta nivåerna i oktober, visar nya siffror. Samtidigt är minskningen till Sverige över 90 procent. ”Id- och gränskontrollerna har sannolikt påverkat”, säger Pierre Karatzian på Migrationsverket.

Under perioden 1 januari till 7 februari kom 70.365 asylsökande över Egeiska havet till Grekland, ett snitt på ungefär 1.850 per dag. Det visar nya siffror från Internationella organisationen för migration, IOM.

Nästan lika många, 68.025, har under samma tid tagit sig över gränsen till Makedonien, det vill säga sökt sig vidare norrut i Europa.

Till detta kommer knappt 6.000 som tagit sig över mellersta Medelhavet till Italien under perioden.

Detta innebär att inströmningen har minskat med drygt två tredjedelar från de högsta nivåerna i fjol. I oktober anlände sammanlagt 220.000 över Medelhavet, eller 7.000 om dagen (nästan alla över Egeiska havet). I december var antalet nere i cirka 110.000, varav runt 5.000 till Italien.

Samtidigt har antalet som tar sig till ett av flyktingarnas främsta mål, Tyskland, inte minskat riktigt lika mycket. Det har lite drygt halverats från toppmånaden november, då det anlände 206.000 personer som planerade att söka asyl i Tyskland eller söka sig vidare (knappt halva antalet ledde till formella asylansökningar i landet). I december var antalet nere i 127.000 och i januari i 91.000. 

Till Sverige är nedgången betydligt större, över 90 procent. Sedan början av januari har strömmen av asylsökande varit omkring 700 personer per vecka (mellan 639 och 741). I mitten av november var veckosiffran över 10.000. Den sjönk därefter snabbt till drygt 3.000 i mitten av december och 2.000 just före årsskiftet.

Antalet ensamkommande flyktingar under 18 år har de senaste två veckorna varit 56 respektive 57 personer. Det motsvarar en årstakt i ungefär samma storleksordning som år 2011. Sista veckan i december 2015 kom det 369 ensamkommande, och den vecka i november i fjol då det kom som flest var siffran nästan 3.000.

– Det brukar alltid komma färre asylsökande till Sverige under vintern. Det har skett en säsongsnedgång av antalet personer som tar sig över Medelhavet och via det som kallas Balkanrutten, även om den inte varit lika stor som tidigare år, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

– Även id- och gränskontrollerna i Sverige och övriga Europa har sannolikt påverkat.

– En annan faktor som kan spela in är att länderna på västra Balkan infört mer restriktiva gränskontroller, säger Pierre Karatzian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.