Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

DSB ändrar sig om vissa svenska id-handlingar

Stressade pendlare på Kastrup på måndagen.
Stressade pendlare på Kastrup på måndagen. Foto: Anders Hansson

Några timmar efter att DN avslöjat att id-kort utfärdade av Skatteverket i Sverige inte godkändes som id-handling vid de nya kontrollerna på Kastrup backade det danska statliga järnvägsbolaget DSB. Nu godkänns id-handlingen, men andra godkända svenska id-handlingar ratas fortfarande.

På måndagsmorgonen avvisade DSB:s informationschef Tony Bispeskov kategoriskt i DN-tv 
att andra svenska id-handlingar än pass, nationellt id-kort och körkort skulle kunna godkännas före den 18 januari. Då väntas mer detaljerade föreskrifter från statliga Transportstyrelsen i Sverige.

Men sedan svensk polis reagerat på DN:s uppgifter fördes Skattemyndighetens id-kort upp på listan över godkända identitetshandlingar vid id-kontrollen på tågstationens spår 1 på Kastrups flygplats. Det bekräftar presstjänsten på DSB för DN.

Däremot accepteras fortfarande inte andra id-kort som är godkända i Sverige, trots att det i svenska polisens föreskrift står att det räcker att en identitetshandling ”ska anses som giltig ska den vara officiellt utfärdad i syfte att fastställa innehavarens identitet”. Det innebär att exempelvis id-kort som utfärdats av banker inte godkänns.

Läs mer: Morgon Johansson välkomnar danska gränskontroller mot Tyskland

Trots att DSB gått ut med ny information råder stor förvirring på Kastrup. Flera personer fick inte resa över sundet trots giltiga handlingar.

– En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det. Några franska studenter i Sverige och personer med svenskt uppehållstillstånd fick inte det, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant från Öresundsrevolutionen, till TT.

Omkring 10.000 resenärer har passerat Kastrup under dagen. Färre än 100 har avvisats, uppger DSB.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.