Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dukat för Nobelfest

Det är åter dags för Nobelbanketten i Blå hallen.

DN följer alla delar av festligheterna: Vad säger Tomas Lindahl när han som första svensk på 15 år tar emot ett naturvetenskapligt pris? Vilken är den hemliga ingrediensen kocken har talat om? Och klarar Anna Bodins askungeskor en svängom på dansgolvet när taffeln är bruten?

Röda mattan är utrullad, snart får vi svaren.

Maten

Foto: DN• Vad ser du mest fram emot i morgon under middagen?

– Desserten är ofta det mest spektakulära och bankettens höjdpunkt. Den brukar vara vacker, innehålla något överraskande moment och vara gjord med avancerade tekniker. Sedan är det roligt om den är god också, men det är svårare att bedöma på avstånd, säger Elin Peters, DN:s matredaktör.

• Vad tror du kommer att utmärka menyn, jämfört med tidigare år?

– Årets val av kock, Sayan Isaksson, är spännande. Nobelmenyn brukar vara fransk-svensk, men den mat han lagar på sin restaurang är tydligt inspirerad av Japan. Om det asiatiska får slå igenom även i kväll – kanske som den hemliga ingrediens han talat om – kommer menyn att bli både modern och elegant.

 

 

Festen

Foto: DN• Vad ser du mest fram emot i morgon?

– Att ta med mormors aftonväska i guldbrokad med gröna stenar på Festernas fest. Mormor följde alltid Nobelsändningarna på tv och älskade fina fester. Väskan passar perfekt till min pärlbroderade, nilgröna långklänning, guldhandskarna upp till armbågen och askungeskorna som jag har ruinerat mig på, säger Anna Bodin, DN:s festreporter.

• Vad utmärker festligheterna 2015, jämfört med tidigare år?

– Om allt går vägen kommer Stadshuset och Nobelbanketten i år att krönas av en artificiell stjärna. Konstnären Olafur Eliassons ”Your star” ska lysa lagrad midsommarsol på vinterhimlen som en hyllning till pristagarna och överraskning åt alla. Den ska hänga i en luftballong 213 meter ovan marken.

Vetenskap

Foto: DN• Vad ser du mest fram emot i morgon, på prisutdelningen?

– Talen, där en ledamot från Nobelkommittén presenterar pristagarna, vad de gjort och sätter in det i ett sammanhang. Förra året citerades både alvdrottningen Galadriel från ”Sagan om ringen” och Pippi Långstrump, säger Maria Gunther, DN:s vetenskapsredaktör.

• Vad skiljer Nobelpriset 2015 mot tidigare år?

– Varje år är speciellt. I år har vi både den första kinesiska pristagaren som är verksam i Kina, Tu Youyou (fysiologi eller medicin), och den första turkiska pristagaren, Aziz Sancar (kemi), bland naturvetarna. För första gången på 15 år får en svensk, Tomas Lindahl (kemi), ett naturvetenskapligt Nobelpris. Det är förstås extra roligt.

• Av årets Nobelpris – vilket vill du lyfta fram, och varför?

– Jag är mycket förtjust i alla de tre naturvetenskapliga priserna. Fysikpristagarna har visat att den gäckande partikeln neutrinon kan byta skepnad och därför måste ha massa. Upptäckten väckte stående ovationer första gången den presenterades, och revolutionerade partikelfysiken. Kemipristagarnas fynd om hur dna repareras förklarar varför vi kan existera. Medicinpristagarna har tagit fram mediciner mot sjukdomar som drabbar hundratals miljoner människor varje år, framför allt fattiga.

• Varför är Nobelpriset viktigt?

– Nobelpriset är det vetenskapliga pris som har högst anseende i världen, och det tycker jag att vi ska vara stolta över. Vetenskapen är värd att uppmärksammas och firas med en stor fest varje år.

 

Grafik: Bordsplaceringen vid honnörsbordet

Foto:

Den 10 december...

...är festens datum och Alfred Nobels dödsdag.

Fakta.Årets ­pristagare

Medicin

• William C Campbell, född 1930 på Irland.

• Satoshi Omura, född 1935 i Japan.

• Tu Youyou, född 1930 i Kina.

Fysik

• Arthur McDonald, född 1943 i Kanada.

•Takaaki Kajita, född 1959 i Japan.

Kemi

• Tomas Lindahl, född 1938 i Sverige.

• Paul Modrich, född 1946 i USA.

• Aziz Sancar, född 1946 i Turkiet.

Ekonomi

• Angus Deaton, född 1945 i Storbritannien.

Litteratur

• Svetlana Aleksijevitj, född 1948 i Ukraina men uppvuxen i en vitrysk by.

Nobelhändelser vi minns

1920 knäpper den norske författaren Knut Hamsun, kraftigt berusad, Selma Lagerlöf på korsetten och ropar: ”Det låter som en klockboj!”

1964 vägrar författaren Jean-Paul Sartre bära frack och tar inte emot priset. Tio år senare ångrar han sig och vill ha prissumman, men då är det försent.

1989 dyker den spanska litteraturpristagaren Camilo José Cela upp med sin 42 år yngre älskarinna på festen. Hustrun hade han lämnat hemma.

2003 svarar dåvarande statsministern Göran Persson i telefon mitt under middagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.