Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Dusch-uppror i Halmstad: nu kräver fler gamla att få duscha oftare

Efter domen som ger en 81-åring i Halmstad rätt att få hjälp med att duscha varje dag är kommunen överhopad av förfrågningar från äldre som vill duscha oftare. Men kommunen värjer sig – och drar fallet vidare till kammarrätten.

De gamla får ofta hjälp att duscha bara en eller två gånger per vecka. Det anser kommunerna uppfyller socialtjänstlagens krav på en ”skälig levnadsnivå”, om det inte finns särskilda skäl till att åldringen ska få duscha oftare.

Då kan det handla om till exempel sjukdomar som inkontinens, som ställer högre krav på hygien.

Men många äldre vill duscha mycket oftare, fast de inte orkar bråka om det.

– När man ansöker om hjälp så får man beskedet att det är dusch en eller två gånger per vecka som gäller, och då tror de att de måste rätta sig efter det. Eftersom det är många andra saker man vill ha hjälp med, och duschen är ganska integritetskränkande, så tar de inte strid för det, utan kämpar kanske mer för att få mer rehabilitering och träning i stället, säger Eva Wiman, anhörigrådgivare på Malmö anhörigförening.

Hon tror att duschfrågan är ett problem för många kommuner där de äldre kräver att få duscha mer.

– I dag springer hemtjänsten in några minuter, pratar inte med de äldre, utan brer bara ett par mackor och springer vidare. Det är klart att det skulle dra mer resurser om man fick duscha varje dag.

Dusch-upproret började i Halmstad efter att en 81-åring begärt att få duscha varje dag, nekats detta av kommunen och överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Mannen hade då dusch-hjälp tre gånger i veckan.

Rätten gick i början av augusti på 81-åringens sida och slog fast att mannen hade rätt att få duscha varje dag. En dom som kommunen i sin tur överklagat till kammarrätten.

Efter att fallet tagits upp i medierna har många äldre som vill få duscha oftare hört av sig till Halmstads kommun, framgår det av överklagandet:

”Förvaltningsrättens dom har fått en stor massmedial uppmärksamhet. Det har uppgetts att 'förvaltningsrätten slår fast att en dusch per dag är att betrakta som skälig levnadsnivå', vilket lett till ett mycket stort antal förfrågningar från enskilda avseende daglig duschhjälp. Om samtliga ansökningar om daglig duschhjälp ska bifallas utifrån de kriterier som upptas i förvaltningsrättens dom så kommer det att medföra ett orimligt kostnadsansvar för kommuner”, skriver kommunen.

Enligt myndighetschefen Ermin Skoric handlar det dock i första hand inte om ekonomin, utan om att man vill ha vägledning i vad begreppet skälig levnadsnivå egentligen står för.

– Att vi överklagar till nästa instans handlar om att att vi behöver få bättre vägledning i rättstillämpningen. Det nuvarande läget kring frågeställningen är att dusch två gånger i veckan är skäligt, men med tanke på domen behöver vi kanske få ett tydliggörande kring vad som gäller.

För Eva Wiman, anhörigrådgivare på Malmö anhörigförening, är det dock tydligt att det handlar om resurserna.

– Att de driver det vidare är ett kvitto på att det handlar om ekonomi. De är rädda för ett prejudikat om att äldre har rätt att duscha så mycket som de vill. Om det fanns ett sådant att peka på så skulle jag absolut använda mig av det för att se till att fler fick göra det, säger hon.

Även på andra håll kräver nu äldre att få duscha mer. På måndagen framträdde ”Anna” från Malmö i Sveriges Radio och berättade om sin 86-årige far som sitter i rullstol och skulle behöva mer hjälp med att sköta hygienen genom att duscha oftare, men inte får det.

På frågan om man verkligen kan kräva att få duscha så ofta som man vill svarar hon:

– Jag tycker inte att de ska behöva strida för att få göra det som de gjort hela livet, duscha varje dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.