Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dykaren: ”Inget gjort av människor”

Sonarbilden på det runda området på botten av Östersjön har väckt enormt intresse.
Sonarbilden på det runda området på botten av Östersjön har väckt enormt intresse. Foto: Ocean X Team
Troligen en geologisk formation men knappast ett ufo. Det säger dykaren Stefan Hogeborn som vid fyra tillfällen varit nere vid den märkliga formationen på Östersjöns botten.
 

Den 11 juni 2011 syntes plötsligt en ovanlig formation på sonaren till ett fartyg som letade efter sjunkna vrak. Bilden har sedan dess kommit att publiceras i tidningar och på nätsajter över hela världen.

Spekulationerna har varit vilda. Allt ifrån hemliga vapen från andra världskriget till kraschade rymdskepp eller meteoriter. Först nu kommer fakta som kan skringra mystiken.

Dykningarna ner till 87 meters djup har varit besvärliga. Det kalla vattnet har gjort att dykarna inte kunnat stanna nere på botten mer än 20 minuter åt gången. Området som de skulle söka av har också varit stort, nästan 60 gånger 60 meter, och vattnet grumligt med sikt på mellan en till två meter. Dessutom tvingades dykarna vänta 24 timmar mellan varje dyk innan de kunde gå ner igen.

– Men det vi såg där nere liknade inget som vi sett förut. Faktum är att vi lämnade platsen med flera frågor än svar, säger dykaren Stefan Hogeborn till DN.se.

Stefan Hogeborn beskriver platsen som toppen av ett mindre berg där den cirkelformade formationen ligger på kanten. Fram till berget leder en flera sjömil lång skreva som för tanken till en förkastningsspricka. Som om två berg lagt sig om lott.

– Det första jag slogs av när vi kom ner var att det här området inte bestod av vanlig granit, det såg mera ut som gjuten cement. När vi granskade det närmare och började ta i det var stenen svart som lava, berättar Stefan Hogeborn.

– Lite märkligt var också ett område med stenar som låg i runda formationer på kanten av cirkeln, det var som fyra-fem pärlhalsband med stenar, var och en någon decimeter i diameter. De såg inte ut att ligga där av en tillfällighet och i vanliga fall brukar strömmarna samla ihop stenarna i en hög.

Själva kanten av formationen beskriver Stefan Hogeborn som rund och med en fin ytterkant men med vassare utskott på insidan. Dessa utskott, som han liknar vid gjutskägg som blir kvar efter det att man gjutit tennsoldater, var omkring fyra centimeter långa och mycket hårda. För att få loss några av dem tvingades dykarna använda en slägga.

Sammanlagt togs ett femtontal prover med upp för att skickas på analys.

På sonarbilden syns något som liknar rektangulära former. När dykarna kom fram till dem visade de sig vara flera meter långa stenblock med kanaler mellan sig.

– De verkade gjorda av sandsten men bröt man bort en bit visade de sig vara svarta inuti.

Enligt Stefan Hogeborn rör det sig troligen om någon slags geologisk formation. Något gjort av människor, eller utomjordingar, tror han inte på:

– Vi letade efter alla slags tecken på att det kunde vara ett föremål gjort av människan, men det fanns inte något som tydde på det. Och absolut ingen metall.

– Jag vet att många har spekulerat om att det skulle vara ett ufo men då har de som placerat det där gömt det bra eller också är ”de” bra på att deformera materia, säger Stefan Hogeborn.

Vad skulle du själv gissa på att det rör sig om?

– När vi har tittat på området så ligger cirkeln i slutet av en flera sjömil lång skreva som liknar en kontintalplatta som förskjutits. Och kanske kan den vara resultatet av en rörelse i jorden för mycket länge sedan. När vi skulle lämna platsen fick vi syn på ett litet hål ned i berget som roboten som varit nere före oss hade sett. Hålet var 1,5 till 2,5 decimeter i diameter men vi hann aldrig stanna kvar för att undersöka det. Kanske kan det tyda på någon form av vulkanisk aktivitet trots att det inte borde ha funnits någon där.

– Men nu är det upp till geologerna att ge oss en fingervisning om vad det är vi ska leta efter nästa gång.

Läs också Clas Svahns blogg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.