Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Dyra konsulter ska ge bättre skolbetyg

Lärarna Mi Lodell och Johan Karlsson har planeringsmöte i Aspuddens skola i södra Stockholm. Sedan några månader har de börjat jobba enligt det amerikanska konsultföretaget McKinseys principer. Syftet är att lyfta elevernas resultat.
Lärarna Mi Lodell och Johan Karlsson har planeringsmöte i Aspuddens skola i södra Stockholm. Sedan några månader har de börjat jobba enligt det amerikanska konsultföretaget McKinseys principer. Syftet är att lyfta elevernas resultat. Foto: Roger Turesson

Svenska elever presterar allt sämre. Nu har Sveriges Kommuner och landsting vänt sig till näringslivets elitkonsulter på det amerikanska företaget McKinsey för att få hjälp. Kommunerna betalar en startavgift på 4,9 miljoner kronor och struntar i lagen om offentlig upphandling.

För första gången arbetar Sveriges Kommuner och landsting, SKL, med den välkända amerikanska näringslivskonsulten McKinsey & Company för att effektivisera skolan. Samarbetet inleddes helt informellt förra sommaren under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Då fanns en rapport från organisationskonsulten om hur skolor kan utvecklas, baserat på en undersökning av skolväsendet i andra länder. Den presenterades i december 2010, ungefär samtidigt som den uppmärksammade Pisaundersökningen som visade hur svenska elever halkat efter i internationell jämförelse.

– Vi tog med McKinsey på Almedalen i fjol, eftersom rapporten var ganska färsk då. För SKL är skolan ett prioriterat område och målet är att både svenska elevers betyg och prestationer i internationella mätningar ska bli bättre, säger Maria Stockhaus (M), ordförande i SKL:s utbildningsberedning.

Sedan i december arbetar Mc­Kinsey i två utvalda skolor i Stockholms stad, Aspuddens skola och Maltesholmsskolan i Hässelby. Där bedrivs ett pilotprojekt som, enligt Stockhaus, ska visa om McKinseys internationella resultat går att tillämpa på den svenska skolan.

Men redan nu står det klart att projektet ska utökas med 10–20 skolor, enligt Johanna Engman, tillförordnad utbildningsdirektör i Stockholms stad.

– Konsulterna går in på lärarnivå och strukturerar upp deras arbete så att de kan använda lärartiden till det som är meningen. Det är oerhört positivt, säger hon.
Stockholms stad och SKL delar på notan från McKinsey på 4,9 miljoner. Stadens grundskoledirektör Håkan Edman är dock mycket osäker på alla formella uppgifter kring McKinseys arbete. Hur avtalet kom till, hur långt det sträcker sig och var det egentligen finns vet först varken Edman eller hans medarbetare.

– Vi och McKinsey har varit i kontakt med varandra sedan de gjorde sina rapporter, jag skulle tro sedan i början av 2011. Jag kommer inte ihåg vem som tog kontakt med vem, men det har varit lösa samtal och de har varit här. Sedan hade de kontakt även med SKL – och de och vi betalar 1,2 miljoner var, det vet jag, säger Håkan Edman.

När DN begär att få se avtalet med McKinsey ändrar sig grundskoledirektören om summan, som justeras upp till sammanlagt 3,91 miljoner kronor plus moms. Alla kommunala inköp av tjänster för över 290 000 kronor måste enligt lagen annonseras för att flera företag ska få möjlighet att lämna anbud.

Men Stockholms stad var inte intresserad av några andra organisationskonsulter.

– Det här arbetet föddes utifrån McKinsey-rapporten och en nyfikenhet från vår sida. Det finns inga andra som jobbar som McKinsey och har tittat på hur skolor fun­gerar internationellt, säger Håkan Edman.

När avtalet löper ut går inte att få besked om.

– Konsulternas fysiska närvaro har avslutats, men vi har inte klippt banden. Jag tycker att vi ska gå vidare till fler skolor. Om det här arbetet kan bidra till att minska lärares isolering och få dem att jobba smartare är det värt mycket mera än vad avtalet kostar.

Än så länge är väldigt få personer invigda i projektet. Men Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, LR, tycker att miljonrullningen rimmar lite illa med arbetsgivarnas tonfall i den pågående avtalsrörelsen.

– När kommunerna knappt kan betala lärarlöner så kan man väl ifrågasätta om det här är rätt använda pengar. Det är klart att det sticker i ögonen, säger hon.

Kontraktets värde avgör upphandling

Det sammanlagda värdet på ett kontrakt avgör om en kommun eller förvaltning behöver göra en offentlig upphandling.

– Alla offentliga myndigheter ska enligt lagen lägga ut alla inköp av varor och tjänster på anbud. Syftet med lagen är att öppna upp för budgivning och konkurrens, säger Stefan Nordin, verksamhetschef för upphandling i Stockholms stad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.