Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 03:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ebba-busch-thor-pa-kontroversiella-bilder-i-israel/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ebba Busch Thor på kontroversiella bilder i Israel

Här är Facebookbilden där Ebba Busch Thor poserar vid ett stridsfordon.
Här är Facebookbilden där Ebba Busch Thor poserar vid ett stridsfordon. Foto: Skärmdump Facebook

På bilder från en resa till Israel poserar partiledarkandidaten Ebba Busch Thor (KD) bredvid ett militärfordon och i en t-shirt från israeliska armén. "Jag står upp för Israels rätt att försvara sig", säger hon.

Bilderna togs 2009 under en studieresa och har sedan spridits på nätet. Även KDU:s nuvarande förbundsordförande Sara Skyttedal syns på bilderna, där hon sitter och siktar med en kulspruta i fordonet. Ebba Busch Thor väljer att posera bredvid pansarfordonet och göra ett tecken med handen som ser ut som "tummen upp".

– Jag kan ärligt talat inte svara på om jag gör tummen upp eller om jag håller i min kavaj eller om jag bara håller handen där. Men det fanns inget djupare budskap vad gäller min handrörelse, oavsett vad det är för handrörelse, säger Ebba Busch Thor till DN.

Enligt Busch Thor rör det sig om ett gammalt syriskt arméfordon som hamnat i israeliska händer under något av de krig som utkämpats mellan länderna.

– Jag kan förstå att vissa uppfattar det som kontroversiellt mot bakgrund av den politiska laddning som finns i Mellanösternkonflikten men det finns inget djupare budskap i detta, säger hon till DN.

Ebba Busch Thor har liksom sitt parti en Israelvänlig hållning men hon vill framhålla att hon under resan även besökte Västbanken för att lära sig mer om konflikten.

– Jag står upp för Israels rätt att försvara sig självt och sitt folk men är också fast övertygad om att vägen till fred går genom en tvåstatslösning och att parterna möts vid förhandlingsbordet, säger Ebba Busch Thor.

 

Hennes rival i partiledarvalet vid extrakongressen i april, Acko Ankarberg Johansson, väljer att inte kommentera bilderna.

– Jag kommer inte att recensera andra kandidater. Det är upp till andra att göra, säger Acko Ankarberg Johansson till DN.

Statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö tror inte att bilderna kommer att påverka Ebba Busch Thors partiledarkandidatur på något avgörande vis.

– Kristdemokraterna som parti är väldigt Israelvänligt, så det här är nog inget problem för henne. Bilderna kan rentav ses som en markering mot partiets kärnmedlemmar att hon är en åsiktsfrände för dem, säger Magnus Hagevi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.