Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ebolafall utreds i Huddinge

Hit, till Karolinska i Huddinge, har det mistänkta ebolafallet förts. Mannen kom först in till närakuten i Solna.
Hit, till Karolinska i Huddinge, har det mistänkta ebolafallet förts. Mannen kom först in till närakuten i Solna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ett misstänkt fall av ebolasmitta har upptäckts i Sverige. En febersjuk man vårdas nu på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

En ung man kom på söndagen in på närakuten i Solna. Mannen berättade att han precis varit i Afrika, i ett av de länder som drabbats av ebolautbrott.

– Han hade feber och ont i magen, säger Åke Örtqvist, chef för smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting.

Närakuten fattade misstankar om ebola och mannen kördes till infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Han fördes med specialambulans, där personalen har speciella skyddsdräkter, till en del av infektionskliniken som är avsedd för den här typen av vård. Där har man speciellt skydd med olika typer av ventilation. Personalen har fullständiga skyddsdräkter till dess att man får besked om att det inte rör sig om ebola, säger Åke Örtqvist.

Enligt Åke Örtqvist är risken för att mannen verkligen smittats av ebola minimal.

– Han säger att han inte haft kontakt med någon som är sjuk och absolut inte med någon ebolasmittad. Han har exempelvis inte jobbat i vården eller med sjuka.

Om mannen är smittad är risken liten för att han ska ha fört viruset vidare.

– Vi vet ännu inte om det fanns några symtom i samband med att han flög till Sverige. Det måste utredas vidare. Men efter vad jag förstår har han bara haft feber. Då är det inga problem. Ebola smittar inte via luften utan via blod och andra kroppsvätskor som man träffas av, säger Åke Örtqvist.

Inte heller personalen som tog emot mannen på närakuten ska vara i riskzonen och risken för att Sverige skulle drabbas av ett ebolautbrott är mycket låg, enligt landstinget.

Svar på proverna väntas komma senast på måndagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.