Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/efter-dns-avslojande-vill-inratta-ny-grupp-for-att-utvardera-eu-bidrag-i-stockholmsregionen/

Sverige

Efter DN:s avslöjande: Vill inrätta ny grupp för att utvärdera EU-bidrag i Stockholmsregionen

Foto: Julia Mård

Miljarder i EU-bidrag har gått till Svenska ESF-rådets egna informationskampanjer. Efter DN:s avslöjande vill Strukturfondspartnerskapet Stockholms ordförande Charlotte Broberg (M) inrätta en ny arbetsgrupp som ska granska utbetalningar i regionen. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att Svenska ESF-rådet, som ansvarar för flera miljarder kronor i EU-bidrag, i ett avancerat upplägg utnyttjat ett av EU-projekten för att bekosta sina egna informationskampanjer

Miljontals kronor – som egentligen ska gå till projekt för bland annat långtidsarbetslösa – har betalats ut i strid med reglerna. 

Nu säger Charlotte Broberg, ordförande i Strukturfondspartnerskapet Stockholm som prioriterar mellan projektansökningar som kommer in till ESF-rådet, att hon vill inrätta en ny arbetsgrupp som ska utvärdera EU-bidrag i Stockholmsregionen. Via Strukturfondspartnerskapet får regionen drygt 2,3 miljarder kronor 2014–2020 för att stödja utvecklingen i länet. 

Syftet med arbetsgruppen är att kontrollera hur utbetalningar, uppföljning och utvärdering av bidragen fungerar. 

– Vi kan titta tillbaka i tiden, men framför allt vill vi säkerställa att det här inte händer igen, säger hon. 

Intern rapport avslöjar: ESF-rådet bröt mot reglerna – elva gånger

Det formella beslutet om en arbetsgrupp ska tas på på ett möte med Strukturfondspartnerskapet den 4 juni och om förslaget går igenom hoppas hon att den ska vara på plats i höst. 

Charlotte Broberg (M). Foto: Anna Molander/SLL

Charlotte Broberg menar att initiativet är en direkt följd av DN:s avslöjande.

– Det är det som gjort att jag uppmärksammat detta, det är ganska anmärkningsvärda saker som ni har hittat. 

Hon säger att Sverige betalar in en ganska hög avgift till EU, samtidigt som vi får tillbaka en del pengar via Europeiska Regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden. 

– Jag tycker att det är jätteviktigt att de pengar vi får tillbaka används på rätt sätt och gagnar Sverige och skattebetalarna.

Det finns åtta olika Strukturfondspartnerskap i Sverige, med varsin ordförande som utses av regeringen.